Ørsted-chef: Arbejder på at sælge dele fra af havvindparker i Taiwan

Det danske energiselskab arbejder på at sælge halvdelen af sine havmølleparker i Taiwan for at sænke sin risiko.
AF RITZAU FINANS

(Opdateret klokken 9.16)

Frasalg af ejerandele i havvindmølleparker i Europa skal ikke ske nærmest automatisk fremover for energiselskabet Ørsted, men i Taiwan ser strategien anderledes ud.

Den danske energikoncern har i løbet af i år vundet retten til at opføre havvindmølleparker med en samlet kapacitet på 1820 megawatt ud for den taiwanske kyst, og her øjner Ørsted også muligheden for at få nogle penge i kassen fra ejerandelen og samtidig sprede risikoen på markedet, der fortsat er nyt for havvindindustrien.

"Vi har sagt, at vi vil være mere selektive med "farmdowns". Vi vil gøre det, hvis vi ønsker at sprede risikoen, og det kan man gøre ved at sælge ejerandele. I Taiwan ser vi en fordel i at sprede risikoen ved at sælge til 50 pct., så det arbejder vi på," siger Marianne Wiinholt, der er finansdirektør hos Ørsted, til Ritzau Finans.

Hun fortæller, at der arbejdes aktivt for få et eventuelt frasalg i hus i Taiwan, og det er det eneste sted, hvor selskabet i øjeblikket ser på mulighederne for at lave det, der i branchen også kaldes for "farmdown".

"Vi forventer i Taiwan en stor interesse fra internationale investorer og lokale taiwanske investorer," siger hun i forbindelse med, at Ørsted tirsdag aften kunne meddele, at det har solgt halvdelen af den store britiske havvindmøllepark Hornsea 1 for omkring 37,5 mia. kr.

Investorerne skal nok være der

Morten Imsgard, der er senioraktieanalytiker hos Sydbank, hvor han følger blandt andet Ørsted tæt, fremhæver, at Ørsteds ønske om at frasælge ejerandele ikke længere er baseret på, at selskabet har brug for penge til investeringer i projekter, som det tidligere har været tilfældet.

"Ørsted gør det for at sprede risiko, så det er en anden tankegang, der ligger bag end tidligere. Derfor vil man se det på nye markeder som Taiwan og muligvis også i USA, når de får et projekt der," siger han til Ritzau Finans.

Analytikeren vurderer, at der vil være flere interesserede investorer til projekterne i Taiwan, men at havvindmølleparkerne sandsynligvis ikke vil være helt så attraktive som nogle af de projekter, Ørsted tidligere har solgt ejerandele af i Europa.

"Bliver projekterne låst fast med de relativt høje subsidieniveauer, så kan det vise sig at blive nogle attraktive projekter set med investorbriller. Der er selvfølgelig en højere risiko, fordi markedet er nyt og forsyningskæden ikke er lige så stærk, og derfor bliver det givetvis dyrere at opføre de her parker end i Europa," siger han.

"Baseret på hvor nemt det har været i Europa at frasælge ejerandele på de lukrative projekter, så tror jeg også, at der er mulighed for at sælge i Taiwan. Givetvis ikke til de samme skyhøje priser, som vi har set på de engelske parker, men investorerne skal nok være der," fortsætter Morten Imsgard.

Kan potentielt opføre 2,4 GW

Omkring halvdelen af den vundne kapacitet på 1820 megawatt i Taiwan skal stå opført i 2021, mens Ørsted først skal have den resterende del klar i 2025.

Det danske energiselskab har i alt fire mulige projekter ved den taiwanske kyst ved Changhua County, og de kan potentielt nå en samlet kapacitet på 2,4 gigawatt, hvis det lykkes for Ørsted at vinde yderligere udbudsrunder i Taiwan.

Energiselskabet, der tidligere var kendt som Dong Energy, har allerede indgået flere aftaler med lokale selskaber om udviklingen af projekterne i Taiwan, hvor koncernen allerede i 2016 annoncerede, at det ville etablere et kontor for at undersøge mulighederne for havvind.

I januar sidste år indgik selskabet desuden en aftale om at købe 35 pct. af det taiwanske havvindprojekt Formosa I ud for Maoli County fra den lokale udvikler Swancor Renewable. Det er det første havvindmølleprojekt i Taiwan, og i starten af juni oplyste Ørsted, at det nu har sikret sig finansiering til en større udvidelse af projektet.

Ørsted polstrer investeringssparegris voldsomt efter salg af Hornsea 1

Ørsted lufter amerikanske vækstdrømme i WSJ 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også