EnergiWatch

Statkraft tilbage i plus efter højere energipriser

Norges største enegiselskab er efter flere års minus drevet af nedskrivninger tilbage i profitabel gænge. Nu hjælper højere energipriser og frasalg af selskabets havvindmølleprojekter til milliardoverskud. (Opdateret)

Foto: Statkraft

Det statsejede norske energiselskab Statkraft kan efter en række turbulente år se tilbage på et 2017 med plus på bundlinjen. Det fremgår af selskabets årsrapport, som netop er blevet offentliggjort.

Koncernen fik et resultat på 11,7 mia. norske kr. sidste år mod et minus på 179 mio. i 2016. Toplinjen stiger med 19 pct. til 62 mia. norske kr. Ser man på driftsresultatet, opnår man et justeret EBITDA på 14 mia. mod 12 året forinden.

Statkraft konstaterer, at "stigningen i driftsindtægter var primært relateret til højere priser på det nordiske marked kombineret med højere bidrag fra markedsaktiviteter." Statkrafts justerede driftsresultat betyder, at urealiserede dagsværdiændinger af selskabets beholdninger af energiderivater ikke er medregnet, ligesom visse fortjenester, nedskrivninger og relaterede omkostninger ikke fremgår. Der er med andre ord tale om ikke-standardiserede regnskabstal.

Ud over energipriser er også en række frasalg med til at løfte resultatet i 2017.

Statkraft annoncerede tilbage i 2015, at det var blevet så kapitalkrævende for selskabet at investere i havvindmølleprojekter, og derfor har man løbende solgt ud af de projekter, man allerede var involveret i. Det er blandt andet blevet til et udsalg af Dogger Bank-projektet i Storbritannien, Dudgeon Offshore, det nyerhvervede Triton Knoll samt Sheringham Shoal samme sted.

Samlet har Statkraft hentet 5,4 mia. på frasalg i løbet af året. Heraf er 3,3 kommet fra frasalg af vindmølleprojekter.

Selskabet oplyser, at man ved årsafslutningen har realiseret lige over halvdelen af det omkostningsreduktionsprogram på 800 mio. norske kroner, man meldte ud i 2015.

Mens Statkraft umiddelbart ikke sætter finansielle mål for forventninger til fremtiden, så oplyser man i regnskabet, at man fortsat forventer, at selskabets norske og svenske vandkraftaktiver vil være en "hovedprioritet." Som det samme betegner man arbejdet med at opføre det store svenske landvindmølleprojekt Fosen Wind på 1.000 MW til tiden og inden for budget.

Statkraft vil købe vindmøller på land efter udsalg på vandet

Norge bygger vind som aldrig før

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs