Novozymes: Finansiel støtte til 2G-anlæg er ikke standard

Når Novozymes støtter kinesisk kunde med 35 mio. dollar til opbygning af bio-anlæg, er det ikke normal procedure, siger koncerndirektør.  

Novozymes har valgt at yde en finansiel støtte til M&G Chemicals på 35 mio. dollar i forbindelse med sidstnævntes opførelse af et anden generations-bioraffinaderi i Anhui-provinsen tæt ved Fuyang i det østlige Kina.

Det vil dog ikke være standard, at Novozymes deltager med finansiering, er meldingen fra det danske enzymselskab.

"Vi kommer ikke til at se det som standarden, men det kan være en måde, hvor man kan skubbe de her første projekter over hurdlen til at komme i gang. Det har været nødvendigt i dette her tilfælde, og det vil være noget, som vi afgør på en case-by-case basis," siger Thomas Videbæk, koncerndirektør med ansvar for forretningsudvikling hos Novozymes, til Ritzau Finans.

Novozymes får enzymordre til nyt anlæg i Kina

"Det er jo et kæmpe sats, de her firmaer tager, og de er absolut "first movers". Her har vi altså sagt, at hvis det kan hjælpe dem med at få afdækket en lille smule af risikoen, er vi med på det," fortsætter han.

Hvordan investeringen på de 35 mio. dollar vil afspejle sig i Novozymes' regnskaber, vil ifølge Thomas Videbæk afhænge af, hvilken udformning investeringen får, hvilket endnu ikke er fastlagt.

"Det er ikke bestemt præcist, hvordan denne her investering kommer til at finde sted, og derfor er det lidt for tidligt at fortælle, hvilke påvirkninger det får," siger han og tilføjer, at det netop nu diskuteres, hvordan finansieringen mere konkret skal skrues sammen.

Koncerndirektøren ser i det hele taget investeringen og ordren fra M&G Chemicals som utrolig vigtig for den videre udvikling inden for 2G.

Langt større end Cresentino

"Vi ser det som et rigtigt godt skridt på vejen mod at gøre det her til en metode til at producere enten benzin til vores biler eller nogle af de kemikalier, som vi bruger i hverdagen. Det er vi nu også på vej til at kunne producere fra landbrugsrester, og det synes jeg er helt fantastisk," tilføjer Thomas Videbæk.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Anlægget i Kina bliver fire gang så stort som det 2G-anlæg i Crescentino i Italien, som Novozymes indviede sammen med partneren Beta Renewables for nylig. Derfor kunne det være nærliggende at tro, at der også skal bruges fire gange så mange enzymer. Men det regnestykke kan man kun bruge som en god tommelfingerregel.

"Nogle af processerne er en lille smule anderledes. Det handler ikke bare om at gære alt til ethanol, så der vil være lidt forskelle i forhold til, hvordan strømmene skal nedbrydes," fortæller Thomas Videbæk.

Skulle det danne grundlag for et budget, som man skulle så til ansvar for, ville det med direktørens ord kræve, at man satte sig ned og regnede lidt mere på det. Det er nemlig ikke helt så enkelt," lyder det.

Skræddersyede enzymer

Den danske enzymproducent kunne ifølge Thomas Videbæk "et langt stykke hen ad vejen" godt bruge sin nuværende enzymteknologi til M&G Chemicals kommende bioraffinaderi i Anhui-provinsen.

Olielobby stækker Novozymes næste år

"Men noget af det, vi gør i forbindelse med denne her type aftaler, er selvfølgelig, at vi kigger på, om der skal laves yderligere udvikling på de basisenzymer, som vi har i dag," fortæller Thomas Videbæk.

Kigger man i krystalkuglen, vil fremtiden hverken byde på en enkelt enzymløsning til alle eller løsninger, der er specifikt udviklet til den enkeltes valg af biomasse, teknologi og produkt, er vurderingen.

"Det bliver ikke et enzym-kompleks til alle cellulosenedbrydningsmuligheder, men heller ikke en til hver kunde. Der vil komme en skala med en god håndfuld enzymløsninger optimeret til forskellige processer og forskellige råmaterialer. Så kan der være nogle (kunder, red), som er så store, akkurat som vi ser det inden for andre enzym-anvendelser, og som har en så speciel process, at vi laver en helt speciel blanding lige præcis til denne gruppe," fortæller Thomas Videbæk.

Lovrammer afgørende

Om produktion af cellulosebaseret bioethanol eller andre biobaserede kemikalier ender med at blive størst, vil Novozymes koncerndirektør ikke gisne om, da det vil afhænge af flere forhold. Han ser dog en rigtig god udvikling for begge dele, og hvis de rigtige rammer er tilstede, kan begge blive meget store.

Nye ethanol-signaler i USA negativt for Novozymes

Det vil afhænge af, hvilke markedsmekanismer, der kommer til at rykke de næste år, og hvad det er for nogle politiske rammer, der skal arbejdes inden for. Hvis rammerne bliver, at der skal produceres den mængde cellulose-ethanol, som for eksempel ligger i den amerikanske Renewable Fuels Standard for 2022, vil ethanoldelen på basis af den, og det, der sker i Brasilien, blive meget stort, er vurderingen.

Hvis de store firmaer som Coca-Cola og PepsiCo og andre, som har sagt, hvad de vil anvende biobaseret indpakningsmateriale, og lægger vægt bag deres ord, vil det blive stort på den korte bane, lyder det.

"Men for os er det interessant, at vi har mulighed for at spille på begge heste, og det gør ikke den store forskel for os, om anvendelsen er den ene eller den anden," konstaterer Thomas Videbæk.

/ritzau/FINANS

Novozymes ærgrer sig over EPA-beslutning

Nye ethanol-signaler i USA negativt for Novozymes

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også