Novozymes ærgrer sig over EPA-beslutning

Men at de amerikanske myndigheder har sænket af ethanolmandatet for 2014 er beklageligt, men ikke afgørende for væksten hos Novozynes, fastslår koncerndirektør.
Foto: Novozymes
Foto: Novozymes
RITZAU FINANS

Novozymes er ked af, at de amerikanske myndigheder har givet efter for olieindustrien og foreslået en reduktion af ethanol-mandatet for 2014, men hæfter sig også ved, at myndighederne stadig bakker op om biobrændstoffer. Et bud på produktionsvolumenerne for næste år vil Novozymes endnu ikke give.

"Novozymes er en stærk støtte af RFS'en, og selskabet ser ordningen som medvirkende til at føre USA mod en mere grøn transportsektor og mindre afhængighed af olie. Olieselskaberne står i øjeblikket i spidsen for en kampagne imod den planlagte udrulning af denne industri, og desværre har de nu succes med deres angreb på RFS'en," skriver Andrew Fordyce, koncerndirektør i Novozymes, i en kommentar.

Olielobby vandt første runde

Efter længere tids kamp vandt olieindustrien fredag således første runde i kampen mod ethanolindustrien om mandatet for iblanding af biobrændstoffer for 2014. Rygterne har været mange, og de seneste, der talte om, at Environmental Protection Agency (EPA) var på vej med et forslag, som ville reducere kravet for iblanding af biobrændstoffer i Renewable Fuels Standard (RFS) for næste år kraftigt, talte sandt.

Olielobby stækker Novozymes næste år

Fredag aften foreslog EPA, at kravet for 2014 sænkes til totalt 15,21 mia. gallon fra oprindelig 18,15 mia. gallon, og at kravet for den majsbaserede bioethanol sænkes til 13,01 mia. gallon fra tidligere 14,4 mia. gallon. Og selvom EPA fastholder, at regeringen ønsker at sikre en fortsat langsigtet vækst af industrien, er der uden tvivl tale om en skuffelse for ethanolindustrien, der ønskede en fastholdelse af kravet.

Problemet er den såkaldte Blend Wall, der tillader maksimalt 10 pct. ethanolindhold i benzinen. Med et benzinforbrug på godt 130 mia. gallon om året, er der en naturlig grænse for iblanding af bioethanol på omkring 13 mia. gallon, hvis ikke de 10 pct. skal overskrides. På føderalt niveau er muligheden for E15 benzin med 15 pct. bioethanol for længst godkendt, men det er i praksis endnu ikke særlig udbredt.

Nye ethanol-signaler i USA negativt for Novozymes

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

"Det annoncerede EPA-krav formulerer et ethanolmandat på 13 mia. gallon i 2014, hvilket basalt set er lig med produktionen i 2013. Det er klart, at vi ville have foretrukket et højere mandat, men det er godt af se, at EPA er fast i sit sprogbrug om støtte til RFS. Desuden har der i nogle tidligere år været noget discretionary blending, så det er stadig usikkert, hvad volumenerne bliver i 2014," siger Andrew Fordyce.

Ikke afgørende for vækst

Såkaldt discretionary blending er udtryk for den mængde ethanol, der iblandes ud over det lovmæssigt påkrævede, eksempelvis hvis der er et økonomisk incitament for at iblande ethanol i benzinen. Om der ender med at blive blandet "ekstra" ethanol i benzinen i USA, er dog ikke afgørende for, om Novozymes opnår vækst, da Novozymes' vækst er drevet af innovation, påpeger Andrew Fordyce i sin kommentar.

USA's produktion af ethanol på højniveau

Ser man specifikt på bioenergi har Novozymes de seneste kvartaler haft en vækst, der ligger klart over den faktiske produktion af bioethanol i USA, fordi selskabet har lanceret nye og dyrere enzymer. De senere år har væksten i øvrigt ikke været drevet af bioenergi, men helt andre forretningsområder.

"Det, vi vil gøre over de næste par måneder, er, at vi sammen med kunder og industriorganisationer vil analysere, hvad denne beslutning vil betyde, når vi tager højde for økonomien ved ethanolproduktionen og handelsflows," fortæller Andrew Fordyce og tilføjer, at man må vente med at få Novozymes' vurdering af de ventede ethanolvolumener for 2014, til selskabets forventninger for 2014 offentliggøres til januar.

Støtter fortsat RFS'en

I modsætning til kritikerne mener Novozymes, at RFS'en har været en succes, da ordningen ikke alene har mindsket amerikanernes afhængighed af olie, men også skabt 400.000 jobs på tværs af USA.

Novozymes får enzymordre til nyt anlæg i Kina

"RFS'en er også en katalysator for opbygningen af næste generations anlæg for biobrændstoffer, som kan lave biobrændstof fra majsstængler, energigræsser og kommunalt affald," siger Andrew Fordyce.

EPA inviterer nu alle interessenter til at deltage i diskussionerne om, hvordan udfordringerne skal overkommes, og når førnævnte forslag er registreret, følger en forhandlingsperiode på 60 dage.

"Biobrændstoffer er en vigtig del af Obama-administrationens "all of the above" energistrategi, som hjælper med at reducere vores afhængighed af udenlandsk olie, sænke vores udledning af drivhusgasser og kreere arbejdspladser," siger EPA's chef Gina McCarthy i en meddelelse fra EPA og forsætter:

"Vi har gjort fantastiske fremskridt de senere år, og EPA støtter fortsat RFS'ens mål om øget produktion af biobrændstoffer og anvendelse. Vi ser frem til at arbejde med alle interessenter med henblik på at udvikle en endelig regel, som opretholder styrken af og løfterne i RFS-programmet."

EPA håber at finde frem til en løsning, så der ikke skal ændres på volumen-kravene i fremtiden.

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også