EnergiWatch

Haldor Topsøe vakte beundring

Erhvervsmanden Haldor Topsøe er død. Han var en rollemodel for hele sin industri, lyder det fra koncerndirektør i den 60.000 mand store virksomhed Linde Group, der fortæller, at Haldor Topsøe har efterladt ham med beundring og inspiration.

Foto: Haldor Topsøe

Haldor Topsøe, ingeniør og erhvervsmand, døde mandag d. 20. maj.

Haldor Topsøe aflyser royal fejring af sig selv 

Det sker blot få dage før, at han den 24. maj ville være fyldt 100 år.

“På vegne af hele Topsøe-familien udtrykker jeg vores dybeste sorg ved tabet af vores elskede far, bedstefar og oldefar. Vi har mistet vores inspirerende og kærlige familieoverhoved, lige som videnskaben og erhvervslivet har mistet en fremragende leder. Den bredere verden har mistet en stor mand," siger søn og næstformand i bestyrelsen for Haldor Topsøe A/S, Henrik Topsøe, i en pressemeddelelse.

Med sin afgang efterlader Haldor Topsøe katalysatorvirksomheden af samme navn, som han grundlagde og døbte efter sig selv i 1940 – bare 27 år efter sin fødsel i 1913 –  i storslået form.

Haldor Topsøe vil seksdoble omsætning 

Han har høstet flere priser og bred faglig anerkendelse. Han blev blandt andet udnævnt til Århundredets Ingeniør af Ingeniørforeningen IDA.

Helt speciel status

Han var da heller ikke som de andre, men havde en helt særlig status i de øverste kredse af det internationale erhvervsliv.

”Der er en del personer i vores samfund, der formår at blive rollemodeller i deres egne virksomheder, men der er en helt sjælden race af personer, der formår at blive rollemodellerfor hele deres industri. Dr. Topsøe er en af dem,” siger italienske dr. Aldo Belloni, koncerndirektør i Linde Group, en tysk gas- og ingeniørkæmpe med mere end 60.000 ansatte verden over, som gennem en årrække har samarbejdet med Haldor Topsøe.

 

Ifølge dr. Belloni var Haldor Topsøe, der er uddannet kemiingeniør fra Polyteknisk Læreanstalt med udmærkelse i 1936, noget så sjældent som kombinationen af videnskabsmand, ingeniør og entreprenør.

”Jeg har mødt dr. Topsøe et par gange og samtalen med ham har efterladt mig med en form for beundring blandet med inspiration til, hvordan jeg kunne omlægge mit professionelle fokus. Hvad der var sikkert var, at jeg efter møderne vidste, at jeg arbejdede i den mest spændende af alle industrier,” fortæller koncerndirektøren.

Haldor med globalt fokus

Den udenlandske begejstring for den danske erhvervsmand har altid været gengældt. Allerede inden han stiftede virksomheden, var han på vej til USA. De planer blev imidlertid bremset af den tyske besættelse, men interessen for det globale har siden sat sit præg på virksomheden. Trods hovedsædets pæredanske placering i Frederikssund, foregår næsten 100 procent af forretningen på fjerne og ofte eksotiske markeder.

Haldor Topsøe var gift med Inger Topsøe indtil 2008, hvor hun døde 95 år gammel. De fik fire børn, som indtil nu har skænket parret ti børnebørn og 17 oldebørn. Virksomheden er ejet af familien i tre generationer.

Henrik Topsøe bliver ny bestyrelsesformand.

Mere fra EnergiWatch

Vestas-opkøb skyder KK Wind op omkring fem milliarder

Det suverænt største køb skal ikke blot gøre KK Wind Solutions eksklusiv leverandør til Vestas men også skyde leverandøren ind på det kinesiske marked – og gøre det både lettere og billigere at skaffe komponenter, konstaterer topchef.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Nel leverer nyt millionunderskud

Trods sorte tal på bundlinjen for første kvartal lander Nel Hydrogen igen et trecifret millionunderskud efter årets andet af slagsen. Det er dog lykkedes det norske brintselskab at mindske det røde tal en kende sammenlignet med i fjor.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs