Allerede sidste år var hovedstadens biomasse bæredygtig

For første gang nogensinde var 100 pct. af biomassen i hovedstadsområdets varmeforsyning sidste år certificeret bæredygtigt, meddeler Hofor.
Amagerværket har nu fuldstændig udfaset kul. | Foto: HOFOR
Amagerværket har nu fuldstændig udfaset kul. | Foto: HOFOR

Med indvielsen af Amagerværkets blok 4 har biomasse aldrig været vigtigere for hovedstadsområdets varmeforsyning.

Da det skete, blev værkets blok 3 fra 1989 nemlig udfaset, hvilket efterlader kullet i varmeforsyningen til historiebøgerne. Nu er 80 pct. af den københavnske varmeforsyning vedvarende i form af biomasse.

Det er et brændsel, som er omstridt i og med, at CO2-udledning og bæredygtighed varierer enormt, afhængig af hvor det kommer fra. Nu kan Hofor dog berolige kritikere.

"Da vi opgjorde vores leverancer for sidste år, kunne vi med tilfredshed konstatere, at vi var nået i mål med vores ambition om, at 100 pct. af vores biomasse skal være certificeret bæredygtig. I 2018 var tallet 81 pct., så det er yderst tilfredsstillende med den fulde målopfyldelse. Det betyder, at vi kun bruger biomasse fra bæredygtigt og moderne drevet skovbrug," siger Hofors forsyningsdirektør, Jane Egebjerg Andersen, i en pressemeddelelse.

Hofor benytter tre certificeringsordninger; Sustainable Biomass Program (SBP), Forest Stewardship Council® (FSC) og Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes (PEFC). Der er mindre variationer mellem de tre, eksempelvis SBP specifikt målrettet biomasse til energiproduktion, mens de to andre mere generelt omhandler bæredygtigt skovbrug.

Omstridt brændsel

Så sent som i februar blev Hofor i en række artikler i TV2 beskyldt for at benytte træ fra Amazonas regnskoven i sine kraftvarmeværker.

Det benægtede Hofor, der meddelte, at træet var fra en plantage et stykke øst fra Amazonas, samt at fliset, som blev fragtet til København, udgjorde affaldstræ fra den i øvrigt certificerede plantage.

"Det træ, som har en kvalitet, der er for dårlig til at lave papir af, sælger plantagen nu i stedet til os – fremfor blot at brænde det af eller kassere det lokalt," sagde Hofor dengang.

I starten af oktober kom der ligeledes kommet en politisk aftale med lovkrav om brug bæredygtig biomasse med bred opbakning fra branchen. Både certificeringer og lovkrav har til formål at sikre, at dansk biomasse kommer fra lovligt skovbrug, hvor træer genplantes, eller fra affaldstræ.

Med lovkravet må biomasse ikke komme fra lande, hvor skove er i tilbagegang, medmindre det kommer fra restproduktion.

En grøn trædesten

I Hofor er man glad for den nye aftale, der sikrer tillid til et brændsel, som har hjulpet Hofor til at udfase kullet i den københavnske varmeforsyning.

"Men vi stopper ikke her. Vi er i fuld gang med at udvikle fremtidens fjernvarmeforsyning i hovedstaden, idet vi arbejder med en flerstrenget strategi, hvor vi satser på en række vedvarende energikilder, der skal være med til at sikre fremtidens forsyning her i København," siger Jane Egebjer Andersen:

"Disse energi­teknologier kan i stigende omfang supplere biomassen i takt med, at teknologierne bliver teknisk og økonomisk modne og kan bruges i stor skala i vores område. I mellemtiden sikrer den bæredygtige biomasse grøn fjernvarme til 600.000 københavnere."

Hofor arbejder både med geotermi og varmepumper som potentielle vedvarende energiformer, der kan blive biomassens arvtager til sin tid.

Københavns sidste kulklump er brændt af

Hofor tvinges til at sænke farten på projekter

Hofor slår tilbage: "Vi har fortsat tillid til vores leverandør"  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også