GE får største ordre til dato

Den amerikanske vindmølleproducent har sikret salg af 800 af sine 2,5MW-møller til 28,5 milliarder stort projekt i Oklahoma.
Foto: GE
Foto: GE

GE har fået et gevaldigt løft på hjemmemarkedet. Den amerikanske vindmølleproducent skal levere 800 af sine 2,5MW-møller til det 2GW store projekt Wind Catcher i delstaten Oklahoma.

Det oplyser ordregiveren Invenergy.

"GE er begejstret over at blive en del af det skelsættende Wind Catcher-projekt sammen med Invenergy og American Electric Power," siger GE's landvinddirektør Pete McCabe.

"Vi ser frem til at sætte vores hold i gang med at arbejde i de her lokalsamfund, efterhånden som vi fortsætter mod vores mål om at sikre, at ingen har behov for at vælge mellem bæredygtig, stabil og billig energi."

Opførelsen af vindmølleparken begyndte allerede sidste år, noteres det i meddelelsen. Hele projektet forventes dog først i drift fra midten af 2020'erne.

Det indikerer, at i hvert fald ikke hele parken bliver dækket af PTC-ordningen. For at få del i den fulde skatterabat fra den ordning, skal projektet være sat i gang sidste år og senest være opført fire år senere. Mens den sidste mølle til at få lod i PTC'en forventeligt skal være installeret 31.12.2023.

Hele vindmølleparken skal overtages af energiselskabet American Electric Power, når det står klart. Foruden parken vil Invenergy også bygge en 560 km lang transmissionsledning, der skal kunne fordele strømmen til kunder i foruden Oklahoma også Texas, Louisiana og Arkansas. Samlet er projektet vurderet til at koste 4,5 mia. dollar (28,5 mia. kr.).

Ordren er den største for GE, siden konglomeratet gik ind i vindindustrien med opkøbet af Enrons fallitbo i 2002. Samtidig er det et tiltrængt fjer i hatten for amerikanerne, der i de seneste år har set Vestas løbe med adskillige gigawattordrer i USA. Foruden det ligeledes to gigawatt store Wind XI har den danske producent også landet aftaler med Xcel, RES og EDF i den størrelsesorden.

GE præsenterede i sidste uge et kvartalsregnskab, der viste et fald i ordreindgangen fra 637 til 567 møller år-år. Det var andet delregnskab i træk, at amerikanerne solgte færre møller – om end det ikke fremgår, hvor mange megawatt, der blev solgt for.

Den pointe er også værd at bemærke i storordrens kontekst. For den gennemsnitlige rotorstørrelse på nye møller i USA er i gang med at vokse og har nu krydset 2MW i snit. For GE har det dog hidtil i overvejende grad været den velkendte 1,5MW-mølle, der har solgt i hjemlandet. Med den nye ordre på 800 2,5MW-møller får producenten altså også føjet vigtig track record til sine større møller.

General Electric kæmper med vinden

Britisk-amerikansk vindpar vil opføre 3 GW med Vestas og Siemens møller

Kæmpe Vestas-projekt tæt på afgørelse

Vestas sætter ny rekord på vanvidsdag

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også