Vestas sætter ny rekord på vanvidsdag

Med en ordreinferno aldrig set mage på en enkelt dag går vindmølleproducenten fra udsigten til det sløjeste kvartal i nyere tid til at sætte kursen mod nyt storår. (opdateret 1.7. med ny ordre)
Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas
Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas

Det må man give Vestas. Den danske vindmølleproducent har en uovertruffen evne til at blive ved med at overraske på nye måder. Selv efter i de seneste mange regnskaber at have taget fusen på marked og analytikere.

Således også fredag, hvor topchef Anders Runevad givetvis måtte tørne ind med skrivekrampe efter at have sat sin signatur på et veritabelt bombardement af nye kontrakter. Men hvor han til gengæld også kunne skrive 1.143MW yderligere i ordrebogen.

Vestas har tidligere brilleret med mange ordrer på samme dag. Især når den dag er den sidste i et kvartal. Eksempelvis blev der den 31. december sidste år hentet ordrer på 622MW, da en masse amerikanske kunder skulle nå at sikre sig fuld skatterabat inden årets udløb, mens der i andet kvartal af 2015 blev annonceret 570MW.

Men denne fredag var - inklusiv den dag forrige februar, hvor den den norske Fosén-ordre på 1GW blev underskrevet - dagen med den suverænt største ordrehøst nogensinde på en enkelt dag. Fordelt med ikke færre end otte kontrakter på fire kontinenter.

Dagen begyndte med den største svenske ordre til dato på 288MW. Herefter til Australien og en ordre på 54MW, før turen gik til først USA med 70MW og efterfølgende sydpå til Argentina og en bestilling på 100MW. Dernæst et smut tilbage til den svenske direktørs hjemland for at hente yderligere 115MW, inden dagen efter en kort mellemlanding på 14MW i Irland sluttede af i USA med yderligere 302MW til Warren Buffets 2GW store Wind XI-projekt kort før midnat og nok en ordre på 200MW om aftenen lokal tid, der først blev meddelt lørdag morgen.

Dermed har Vestas foreløbigt annonceret ordrer på 4.005MW i 2017. Hvilket gør året til dato til det næstbedste nogensinde kun overgået af de 4.217MW, der var udmeldt på samme tidspunkt i 2015. Mens den vundne kapacitet er hele 478MW højere end sidste år, der som bekendt endte med at give en historisk høj ordreindgang på 10.494MW.

Bedriften er særligt imponerende taget i betragtning, at vindmølleproducenten 24 timer tidligere styrede mod det dårligste andetkvartal siden 2012. Selv om der blev varmet lidt op med to ordrer torsdag lå høsten siden udgangen af marts blot på 813MW. Eller kun godt det halve af, hvad forårskvartalet i gennemsnit har budt på de seneste år.

Mager ordrehøst giver uro om Vestas-udsigt

Det var formentlig også medvirkende til, at vindmølleproducenten efter i længere tid at have været på vej mod at sætte kursrekord er gået tilbage de seneste uger. Fra en aktiepris på 618 kr. til 575 kr. Men allerede i uvidenhed om fredagens sidste to - og største - ordrer til USA belønnede markedet fredagens præstation med en stigning på 4,2 pct. til 601 kr.

Imidlertid er der også sket andet inden for de seneste par uger, der muligvis satte sig på aktiekursen. I skyggen af en opgradering af sin største mølleplatform fra 3 til 4MW meldte vindmølleproducenten også officielt ud, at den fremover også vil satse på løsninger, der inkluderer sol og energilagring. En nyhed der umiddelbart så ud til at overraske markedet negativt.

Men fredag vendte Vestas så tilbage med den slags overraskelser inden for kerneforretningen, som selskabet åbenbart stadig finder på nye måder at lave.

Vestas hiver en lille ordre hjem fra Irland

Vestas lander svensk ordre

Vestas snupper en solid ordre mere

Vestas skal opføre København-park i USA

Vestas vinder ordre i Australien

Vestas får største svenske ordre til dato

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også