EnergiWatch

Styrelser vil undersøge støj fra vindmøller

Beregningen af støjgener fra havvindmøller har mødt kritik, og det får nu Miljø og Energistyrelsen til at se nærmere på den såkaldte Nord2000-model.

Miljø og Energistyrelsen vil se nærmere på kritikken af den beregningsmodel, der bruges til at måle støj fra havvindmøller.

Det skriver Altinget.

"Energistyrelsen har aftalt med Miljøstyrelsen at se nærmere på kritikken af den støjberegningsmodel, som bliver anvendt til beregning af støj fra havvindmøller, og som i Weekendavisen kritiseres for at være forbundet med usikkerhed ved større afstande over vand," siger pressechef i Energistyrelsen, Ture Falbe-Hansen, til Altinget.

Som EnergiWatch tidligere har skrevet, så skrev Weekendavisen i onsdags, at der er opstået tvivl om, om møllerne ved Vattenfalls Vesterhav Syd og Nord, der er placeret minimum 4,5 km fra land, kommer til at overholde myndighedernes støjkrav.

Det skyldels, at der er blevet anvendt en tvivlsom model til at beregne lydtrykket fra havvindmølleparkerne, lyder kritikken. Professor John Harrison fra Queens University i Canada anses ifølge Weekendavisen for at være verdens førende ekspert, når det gælder lyd over vand, og han siger, at fordi lyd bevæger sig langt mere effektivt over dette element, så virker benyttede model ikke på de kystnære projekter. NORD2000-modellen virker nemlig kun på havstrækninger på op til en kilometer.

"Svenskerne har lavet et eksperiment, hvor man opsatte en række højttalere og sendte lydbølger ni kilometer over havet. Målinger på land blev så sammenlignet med de i modellen forudsagte, og de passede. På den baggrund konkluderer jeg, at den svenske model er den rette at anvende. En anden model, NORD2000, har været en meget populær model, men der er meget lidt, som bekræfter troværdigheden af den måde at måle støjen på," sagde han til Weekendavisen.

EnergiWatch skrev i april, at rekordmange, 525, har søgt om erstatning i forbindelse med projekterne. Tidligere på måneden hed det, at endnu et rekordantal på mere end 300 foreløbigt havde klaget til Energiklagenævnet over selve projektet. Den slags kan myndighederne og Vattenfall også se frem til mere af, skriver Weekendavisen. Advokat for de mange protesterende borgere, Brian Hebel Andersen, oplyser, at man "med sikkerhed" vil lægge sag an mod myndighederne, hvis projektet bliver godkendt.

Støj fra kystnære møller kan være langt kraftigere end forudsagt

Rekordmange kræver vindmølle-erstatning

Rekordmange klager over kystnære møller

Mere fra EnergiWatch

Shell afviser at forholde sig til sviner mod dansk raffinaderi

Crossbridge Energy undersøgte raffinaderiet fuldt ud forud for overtagelsen, siger talsperson fra Shell. Talspersonen forholder sig imidlertid ikke til, at raffinaderiet kritiseres i hårde vendinger i en intern mail sendt af en kommunikationsansat hos Shell.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs