EnergiWatch

Støj fra kystnære møller kan være langt kraftigere end forudsagt

En canadisk professor er ikke i tvivl om, at en model til at beregne støjgener fra de kystnære havvindmølleparker giver forkerte og utroværdige resultater, skriver Weekendavisen. Modstandere af projektet frygter, at støjgrænserne langt fra vil blive overholdt, og derfor kan myndighederne se frem til at få en sag på halsen, hvis projekterne bliver godkendt.

Det har i bogstaveligste forstand været udsigten til Vattenfalls kystnære havvindmøller ved Vesterhav Syd og Nord, som har fået lokalbefolkeningen til at protestere mod opførslen af de to projekter, men nu ser møllerne ud til at have tiltrukket sig en ny, hørbar anklage. Weekendavisen skriver onsdag, at der er opstået tvivl om, om møllerne placeret minimum 4,5 km fra land kommer til at overholde myndighedernes støjkrav.

Det skyldels, at der er blevet anvendt en tvivlsom model til at beregne lydtrykket fra havvindmølleparkerne, lyder kritikken. Professor John Harrison fra Queens University i Canada anses ifølge Weekendavisen for at være verdens førende ekspert, når det gælder lyd over vand, og han siger, at fordi lyd bevæger sig langt mere effektivt over dette element, så virker benyttede model ikke på de kystnære projekter. NORD2000-modellen virker nemlig kun på havstrækninger på op til en kilometer.

"Svenskerne har lavet et eksperiment, hvor man opsatte en række højttalere og sendte lydbølger ni kilometer over havet. Målinger på land blev så sammenlignet med de i modellen forudsagte, og de passede. På den baggrund konkluderer jeg, at den svenske model er den rette at anvende. En anden model, NORD2000, har været en meget populær model, men der er meget lidt, som bekræfter troværdigheden af den måde at måle støjen på," siger han til Weekendavisen.

Rekordmange kræver vindmølle-erstatning

EnergiWatch skrev i april, at rekordmange, 525, har søgt om erstatning i forbindelse med projekterne. Tidligere på måneden hed det, at endnu et rekordantal på mere end 300 foreløbigt havde klaget til Energiklagenævnet over selve projektet. Den slags kan myndighederne og Vattenfall også se frem til mere af, skriver Weekendavisen. Advokat for de mange protesterende borgere, Brian Hebel Andersen, oplyser, at man "med sikkerhed" vil lægge sag an mod myndighederne, hvis projektet bliver godkendt.

Weekendavisen oplyser, at hverken Energistyrelsen eller Miljøstyrelsen har kunnet kommentere kritikken, fordi de relevante medarbejdere ikke har været til stede i denne uge.

Rekordmange klager over kystnære møller

Vattenfall: Naboerne skal også kunne se en fordel

Vattenfall: Situationen virker mere og mere håbløs

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs