Rekordmange kræver vindmølle-erstatning

I alt har 525 borgere søgt om erstatning på grund af to havvindmølleparker. Det er det højeste antal nogensinde, fortæller Energinet.dk.

20 kæmpevindmøller har fået lokale indbyggere og sommerhusejere ved den jyske vestkyst op af sofaen for at kræve erstatning på grund af de kystnære vindmølleparker Vesterhav Syd og Nord. I alt har 525 borgere ifølge Energinet.dk krævet erstatning på op til flere mio. kr., fordi de mener, at vindmøllerne vil få huse og sommerhusene til at falde i værdi.

Det skriver Jyllands-Posten.

De vindmøller, der er tættest på standen, vil stå ca. fire kilometer ude i vandet. Men det vil alligevel ødelægge udsigten, mener 450 borgerne, der havde frist for at søge om erstatning om Vesterhav Syd i tirsdags, mens fristen for Vesterhav Nord udløber i dag, hvor 75 indtil videre har ansøgt om erstatning. Pressechefen fra Energinet.dk, Jesper Nørskov Rasmussen, oplyser til Jyllands-Posten, at 450 anmeldelser er det største antal, de nogensinde har modtaget. Men han understreger, at det er svært at sammenligne med tidligere projekter, da det er det første projekt med kystnære vindmøller, og at det i modsætning til vindmølleprojekter på land ligger nær et sommerhusområde.

Han ønsker ikke at vurdere, hvor store erstatninger Vattenfall, der skal opføre begge vindmølleparker, risikerer at skulle betale. En eventuel erstatning vil blive udregnet af en uvildig ejendomsmægler og en af seks formænd for taksationsmyndigheden. Derfor er det uden betydning, hvad en sommerhusejer har krævet som erstatning, da man vil få, hvad taksationsmyndigheden finder rimeligt, skriver Jyllands-Posten, der rapporterer, at sommerhusejer Preben Greibe har krævet en halv mio. kr., fordi hele området ved vindmølleparken bliver forringet, og sommerhuset mister værdi.

Landechefen hos Vattenfall, Ole Bigum, fortæller, at han ikke tør gætte på, hvor stor en erstatning selskabet skal betale.

"Men man kan nok roligt antage, at det beløb, vi har kalkuleret med, er mindre, end det beløb det ser ud til, at det kan ende med. Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, om det er rimeligt at kræve to mio. kr. i erstatning, men det lyder som et meget højt beløb," fortæller han til Jyllands-Posten.

Har allerede slået en rekord

EnergiWatch har tidligere skrevet om, at Vattenfalls planer også har udløst rekordmange klager. Her modtog Energiklagenævnet ca. 300 klager, hvor borgere og virksomheder bedt det lille sekretariat om at gå vindmølleplanerne efter i sømmene.

Til EnergiWatch uddybede Energiklagenævnet, at klagerne især handler om, at vindmøllerne kan skade udsigten fra kysten og dermed blandt andet turismen i området.

I forbindelse med klagerne fortalte Ole Bigum, at de mange klager "gør indtryk."

"Jeg synes, at det er en rigtig uheldig situation. Det ville jo absolut være det bedste, hvis alle bakkede op om den beslutning, som Folketinget har truffet, men jeg må jo som så mange andre erkende, at det jo heller ikke er ualmindeligt, at alle ikke er enige," forklarede han.

Han understregede, at han eller Vattenfall ikke direkte har noget med klagerne at gøre. I forbindelse med, at man vandt udbuddet, forklarede Vattenfall, at de tætteste møller i de i alt to projekter vil komme til at stå fire kilometer fra kysten. De fjerneste vil stå mere end det dobbelte ude i havet.

Hos Vattenfall havde man ønsket, at det, sammen med mindre mølletyper end oprindeligt forventet, ville have mildnet protesterne.

"Men man kan, som der var en, der formulerede det for mig, jo sammenligne det her med et større, statsligt anlægstprojekt. Den slags er der sjældent fuldstændig enighed om," sagde han.

Rekordmange klager over kystnære møller

Turist-klage rammer Vattenfalls kystnære mølleprojekt

Minister opretholder arealreservation af kystnære vindområder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også