Vestas skal levere møller til kulgaden

Vindmølleproducenten har modtaget en ordre på ni af sine største landmøller til et projekt i Tyskland.
Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas
Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas

Vestas har modtaget en ordre på 31MW til et projekt i Tyskland. Det er 9 eksemplarer af mølletypen V136-3.45MW, der skal leveres til vindmølleparken Kohlenstrasse i den sydtyske delstat Baden-Wüttemberg, som sættes op af projektudvikleren Uhl Windkraft. Nacellerne skal være på LDST, der er mindre psykedelisk, end det måske lyder, al den stund at det henviser til Large Diameter Steel Towers.

Det skriver Vestas i en meddelelse.

"Ordren er et resultat af vores intensiverede partnerskab med Uhl Windkraft samt af V136-4.45MW-møllens konkurrencedygtighed i Tyskland. Ved at anvende vores Large Diameter Steel Tower, vil møllerne få navhøjder på 149 meter for at maksimere energiproduktionen i lavvindsområder, hvilket understreger, hvordan Vestas hæver barren for præstationerne i lav vind," siger producentens centraleuropæiske direktør, Nils de Baar, i meddelelse.

I hvert fald ser ordren ud til at understrege, at Vestas er ved at bide sig fast i det vigtige sydtyske marked. Ordren følger således efter en næsten tilsvarende på 41MW i slutningen af januar, hvor det også var den store 3MW-platform, der blev solgt, om end placeret på V126'ere. Dengang var kunden EnBW, der ellers ofte har anvendt Enercon-møller, mens Uhl Windkraft i adskillige tidligere tilfælde har peget på Nordex.

Vestas vinder mindre tysk ordre

Når Sydtyskland kan siges at være et stadig vigtigere marked, skyldes det især to aspekter.

Dels den seneste ændring i Tysklands grønne lovgivning, EEG, hvor det blev vedtaget, at mindst 40 pct. af den tyske udbygning fremover skal ske i den sydlige del af landet. På grund af en gedigen flaskehalsproblematik i det midttyske elnet er det vanskeligt at få transporteret den nordtyske vindmøllestrøm ned, hvor behovet er størst, hvilket kan medføre overkapacitet.

Derudover er markedet også vigtigt, da det ventes, at tyskerne i 2017 kan opsætte rekordmeget landvind. Landet er således formelt overgået til et udbudssystem for landvind, der dog først ventes reelt at træde i kraft i 2018-19, mens der i 2017 forventes op mod 5GW installeret. Vestas leverede sidste år 1.119MW til det tyske marked svarende til en markedsandel på omkring 24 pct.

Vestas totaldominerede på seks europæiske markeder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også