EnergiWatch

2016 blev ikke et rekordår for dansk vind

Det blev et forholdsvist svagt vindår sidste år. Men vindfans bør ikke fortvivle – det bliver bedre i de kommende år.

Foto: EU

Vinden viste sig fra sin milde side i 2016 i Danmark, og det afspejler sig i opgørelsen over, hvor stor en andel strøm fra vindmøller udgjorde af vores samlede elforbrug. Det viser oversigten over vindproduktion i 2016 fra Energinet.dk

I 2016 endte vindenergi med at udgøre cirka 37,6 procent af det samlede, danske elforbrug. Dermed er vindens andel helt som ventet under rekordåret 2015, hvor vindandelen var 42 procent.

"Forrige år var et usædvanligt godt vindår, og derfor blev det til rekord, selv om der ikke blev sat afgørende nye vindmøller op. Sidste år var derimod et af de mindst blæsende i nyere tid, og da der heller ikke er blevet sat mange nye møller op, så er det ikke overraskende, at 2016 ikke blev et rekordår. Det var ventet, at vindandelen i 2016 ville blive noget mindre end i 2015," siger Carsten Vittrup, energistrategisk rådgiver i Energinet.dk's afdeling for Forskning og Udvikling, i en meddelelse.

Et normalt vindår er index 100. 2015 var index 114, mens 2016 formentlig ender omkring index 90, når tallene er endeligt gjort op, fastslår Energinet.dk.

Hvordan vinden vil blæse i 2017 er det af gode grunde svært at spå om. Men næsten uanset hvordan vinden arter sig, så tyder meget på, at Danmark i de kommende år igen vil se rekordår for vindens andel af energiforbruget.

Andelen vil vokse

Flere nye, store havmølleparker vil blive sat i drift, og de vil øge den danske vindproduktion og dermed sætte nye rekorder: Havmølleparken Horns Rev 3 i Vestehavet ud for Esbjerg, og to kystnære havmølleparker - Vesterhav syd og Vesterhav nord - ud for Ringkøbing og Harboøre.

Folketinget har med energiaftalen fra 2012 sat som mål, at elproduktionen fra danske vindmøller i 2020 skal svare til 50 procent af danskernes elforbrug. Med de planlagte parker er der udsigt til, at det mål nås.

Det er da heller ikke fordi man er voldsomt bekymret over den mindre nedgang i vindandelen hos vindbranchens interesseorganisation, Vindmølleindustrien.

"Vi har siden 2008 oplevet uafbrudt vækst i vindandelen i takt med vindmølleudbygningen, men med det ringe vindår i 2016 har vi nu set enden på denne ubrudte række af verdensrekorder. At vi ikke fastholder den fortsatte stigning i vindandelen kan godt ærgre mig lidt, men omvendt er det en påmindelse om, at det er naturens luner, som vi i Danmark er verdensmestre i at nyttiggøre. En vindandel på 37,6 pct. er dog mere end godkendt, og jeg glæder mig over, at de seneste års udsving i produktionen af vindenergi ikke påvirker forsyningssikkerheden for elforbrugerne, der fortsat er i verdensklasse," siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien.

Det døgn i 2016, hvor der var mest vindenergi det danske elnet var 17. april - 103,6 procent, mens der den 16. juni var mindst vindstrøm - 1 procent.

Mølleovervågning er guld værd for sønderjyske iværksættere

Vind skaber nu mere energi end kul i Storbritannien

 

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere