EnergiWatch

Sydbank: Amerikansk ordrefest gør Trump-risiko mindre for Vestas

Efter en bølge af amerikanske nytårsbestillinger til Vestas står selskabet solidt i USA i de kommende år, mener Sydbanks analytiker – også selv om Donald Trump indtager Det Hvide Hus.

Foto: Vestas

Donald Trump som USA's kommende præsident udgør en risiko for Vestas, da republikaneren ikke ligefrem er varm fortaler for vedvarende energi, men med en stor mængde ordrer i USA de seneste dage har den danske vindmølleproducent sikret sig en stærk position forud for de kommende år.

Sådan lyder vurderingen fra Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, oven på de seneste dages strøm af ordrer fra Vestas, hvor de fleste har været fra USA.

"Vestas' ordreindgang til USA indeholder meget vigtige signaler om selskabets fremtidige potentiale på det amerikanske marked."

"Størstedelen af de seneste ugers ordreindgang fra USA består således af bestilling af komponenter til sikring af tilskud (PTC) til kundernes fremtidige planer for mølleopstilling," skriver Jacob Pedersen i en analyse.

Vestas har på det seneste fået seks ordrer fra USA, der alle adskiller sig fra normale ordrer, fordi kunderne har bestilt møllekomponenter.

Det skyldes, at skatteordningen PTC bliver nedtrappet fra årsskiftet, men kunderne - som typisk er vindparkudviklere - kan stadig få fuld støtte, hvis de inden årsskiftet har afholdt omkring 10 pct. af mølleudgifterne til et projekt.

Og det betyder, at de ordrer, som Vestas har fået, potentielt kan være "toppen af isbjerget", fordi de er en del af et projekt, som måske er ti gange større.

Sydbank vurderer, at Vestas har 9000 megawatt (MW) "til gode", som kan blive til reelle ordrer de kommende år, i takt med at projekterne tager form.

"Potentialet er efter vores vurdering et meget stærkt vidnesbyrd om, at Vestas vil holde et højt aktivitetsniveau i USA i de næste i hvert fald tre år – uanset ændringer i tilskudsordninger som følge af Donald Trumps indsats som ny præsident," vurderer Jacob Pedersen.

Investorer frygter Trump

Ifølge Jacob Pedersens modeller afspejler den nuværende kurs for Vestas-aktien, at der er 60 pct. sandsynlighed for, at der slet ikke bliver opstillet vindmøller i USA fra 2018 og frem, hvilket blandt andet afspejler frygten for Trumps politik.

"Det er alt for pessimistisk, og viser at investorerne langtfra værdsætter værdien af de ordrer, som Vestas aktuelt offentliggør," skriver Jacob Pedersen, der har en købsanbefaling på Vestas-aktien.

Vestas-aktien koster torsdag 449,10 kr. svarende til en markedsværdi på 100 mia. kr. Aktien er nede med 7,2 pct. i år.

Kursfaldet skyldes blandt andet usikkerhed om den politik, som Donald Trump har tænkt sig at føre på energiområdet, men Sydbank vurderer ikke, at det får den store effekt på den korte bane.

"Vi anerkender fuldt ud, at der stadig er usikkerhed – men den usikkerhed knytter sig nu efter vores vurdering først og fremmest til årene efter 2019."

"Det er sandsynligt, at vilkårene for opstilling af vindmøller i USA bliver forringet – men det får nu tidligst effekt fra 2020 – hvor tilskuddet alligevel bliver fuldt udfaset efter den aktuelle lovgivning," skriver Jacob Pedersen.

Han henviser til PTC-ordningen, der løbende bliver udfaset frem mod 2020.

Vestas sikrer sig dagens tredje amerikansk ordre

Vestas henter ny Warren Buffett-ordre

Vestas i 2016: Tre begivenheder afsporede kursfest

Skidt år for vindmølleaktier - trods god ordreaktivitet

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs