EnergiWatch

Skidt år for vindmølleaktier - trods god ordreaktivitet

Ser man bort fra en snart fusioneret spanier, har 2016 ikke været noget godt år for aktier i vindmølleselskaber.

Foto: PR, Gamesa

2016 har ikke været noget godt år for aktionærer i vindmølleproducenter. Spanske Gamesa skiller sig dog ud med en fremgang, mens danske Vestas og såvel indiske som kinesiske producenter oplevede kursfald.

Vestas har ellers imponeret med en strøm af ordrer på det seneste, men ikke desto mindre er selskabets aktiekurs faldet med knap 8 pct. i år.

Det er dog en nedtur, der retfærdighedsvis også skal ses, i lyset af at aktien buldrede i vejret de foregående år og for en femårig periode kan notere et afkast på imponerende 650 pct.

Nedturen i 2016 for Vestas-aktien ramte ved regnskabet for tredje kvartal, da selskabets ledelse advarede om, at 2017 kan byde på lavere aktivitet i USA, hvor kunderne i 2016 har fået en længere periode til at gennemføre de projekter, som de opnår støtte til under skatterabatordningen PTC.

Indisk producent har klaret sig dårligst

Den børsnoterede vindmølleproducent, der har klaret sig dårligst i 2016, er indiske Inox Wind, som har fået halveret sin børsværdi i løbet af året.

Aktien blev noteret på børsen i Mumbai sidste år efter et aktiesalg til 325 rupier per styk. Siden er det dog gået støt ned ad bakke for kursen, som ved udgangen af 2016 kan købes for 181 rupier.

Meget bedre er det ikke gået for aktierne i den kinesiske mølleproducent Sinovel og tyske Nordex, hvis kurser er faldet henholdsvis 46 og 38 pct.

Herefter følger den indiske producent Suzlon med et fald på 34 pct. og de to kinesiske aktører Xiangtan Electric og Guodian med fald på omkring 27 pct.

Også den største kinesiske mølleproducent, Goldwind, har oplevet fald på børsen i år, hvor kursen er dykket 13 pct.

Et lyspunkt blandt de børsnoterede mølleselskaber har været den spanske producent Gamesa, som har set aktiekursen stige 20 pct. i årets løb.

Den blev blandt andet løftet af sommerens nyhed om, at Siemens overtager selskabets aktiviteter inden for produktion af vindmøller.

Vestas i 2016: Tre begivenheder afsporede kursfest

Gamesa fejrer spansk genoplivning med kontrakt

Vestas indleder nytårshøst med ordrer på over 300 MW

Gamesa vinder stor mexicansk ordre med ny mølle

Mere fra EnergiWatch

Kuldechok medfører Nordens højeste elpris i otte år

Kuldens indtog efter gassens fravær viser sine første alvorlige tegn, hvor Finland har eksorbitant høje elpriser, Sverige starter oliekraftværker for at hjælpe Polen fra nedbrud og dieselkraftværker for at afbøde effekten af norsk straf.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs