Danske pensionsmilliarder tænder 40 MW halmværk i England

Storbritanniens største bio-kraftværk blev officielt indviet i dag. Værket er danskbygget, dansk finansieret og dansk drevet.
Foto: Joachim Adrian, Polfoto
Foto: Joachim Adrian, Polfoto
JENS NIELSEN

Brigg Renewable Energy Plant hedder halmkraftværket, der i dag blev officielt indviet i den østengelske landsdel Lincolnshire. Anlægget, der er Englands største af sin art, er bygget og leveret af Burmeister & Wain Scandinavian Contractor, der også skal stå for drift og vedligeholdelse i de næsten 15 år.

Kraftværket kan forsyne 75.000 britiske husstande med strøm. De 1,4 mia. kr. , det har kostet, kommer primært fra PensionDanmark og Copenhagen Infrastructure Partners, som er med i et joint venture med Burmeister & Wain Scandinavian Contractor.

Lincolnshire-landskabet er præget af landbrug, og egnen skal efter planen levere 250.000 tons halm om året, som kan futtes af i Briggs kedler. Træflis skal supplere halm-stråene for at holde produktionen stabil.

Ud over muligheden for at komme af med deres halm får de lokale britiske landmænd også glæde af en ”velgørenhedsfond”, som investorerne har smidt oven i selve kraftværket. Den tre-årige Community Benefit Fund, som de danske Brigg-investorer har stiftet, vil årligt støtte lokalsamfundet med 500.000 kr. som tak for velvilligheden ved opførslen af værket.

”Brigg er et godt eksempel på, hvordan danske institutionelle investorer og danske teknologivirksomheder kan indgå partnerskaber og byde ind med fuldt finansierede løsninger på de mange investeringsområder, som realiseringen af FN’s bæredygtighedsmål indeholder,” siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark.

Han understreger, at halmværket vil sikre et attraktivt afkast med begrænset risici.

Ifølge Jakob Baruël Poulsen, managing partner i Copenhagen Infrastructure Partners, har de britiske myndigheder været med til at fremme projektet alene ved at tilbyde stabile, regulatoriske rammer.

Burmeister & Wain Scandinavian Contractor er med Briggs oppe på at have leveret 178 kraftværker til 53 lande verden over, med en samlet kapacitet på 3,500 MW. Selskabet har aktiviteter i England, Nordirland, irland, Suriname, Libanon, Caymanøerne, Sri Lanka, Kenya og Mauritius. Dets rødder findes i B&Ws stationære motordivision, og hovedsædet ligger i Allerød. Burmeister & Wain Scandinavian Contractor er i dag del af det japansk ejede Mitsui Engineering & Shipbuilding Co. Ltd.

 

Foto: Briggs
Foto: Briggs

Briggs værket er nu blevet officielt indviet, men faktisk har det kørt i flere måneder. (Foto: Briggs)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også