EnergiWatch

PensionDanmark investerer i seks britiske vindparker

Den vindglade pensionskasse køber 273 MW vindmøller i Skotland og Wales for 1,35 mia. kr.

Ben Aketil-vindparken i Skotland. Foto: Falck Renewables

PensionDanmark køber gennem en investering på cirka 1,35 mia. kr. knap halvdelen af seks britiske vindmølleparker fra Falck Renewables.

Investeringen sker via fonden Copenhagen Infrastructure I, oplyser PensionDanmark i en pressemeddelelse.

De seks vindmølleparker har en samlet kapacitet på 273 MW og ligger i Skotland og Wales. Med milliardinvesteringen finansierer PensionDanmark købet af 49 pct. af ejerskabet af vindmølleparkerne fra Falck Renewables, der har vindmølleaktiviteter i flere europæiske lande.

Oliemilliardærer i offensiv mod vindrabat

Intet majoritetsejerskab

Investeringen er betinget af opnåelse af visse godkendelser, som forventes at foreligge i første kvartal 2014, oplyser PensionDanmark.

"Vores investeringer i forskellige typer af infrastruktur skal sikre medlemmerne et attraktivt og inflationssikret afkast over de næste mange år. Investeringen i de seks britiske vindmølleparker er et vigtigt led i denne strategi, hvor Falck Renewables er en meget stærk partner inden for europæisk vindkraft, siger administrerende direktør i PensionDanmark," Torben Möger Pedersen.

Pensionskassen sætter sig på 49 pct. af hver af de seks vindparker Ben Aketil Wind Energy Ltd (27,6 MW), Boyndie Wind Energy Ltd (16,65 MW), Cambrian Wind Energy Ltd (58,5 MW), Earlsburn Wind Energy Ltd (37,5 MW), Kilbraur Wind Energy Ltd (67,5 MW) og Millenium Wind Energy Ltd (65,0 MW).

I november investerede PensionDanmark ca. 1,3 mia. kr. i naturgasinfrastrukturanlægget NGT i Holland. I august investerede PensionDanmark via fonden Copenhagen Infrastructure I 1,1 mia. kr. i et nyt biomassefyret kraftværk i England i et joint venture med Burmeister & Wain Scandinavian Contractors.

PensionDanmark køber gasanlæg af arabere

Guldfugle og PensionDanmark satser mia. på britisk kraftværk

3,65 ud af 6 mia.

Fonden Copenhagen Infrastructure I blev dannet i 2012 og administreres af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Den er ledet af Jakob Baruël Poulsen, Rune Bro Roin, Torsten Lodberg Smed og Christian Skakkebæk - også kendt som Guldfireren fra DONG. De fire tidligere Dong-ansatte får 0,5 pct. om året for at forvalte 6 mia. kr. fra PensionDanmark. Det giver 30 mio. kr. til deling.

PensionDanmark valgte at investere 6 mia. kr. i selskabets første fond, Copenhagen Infrastructure I (CIP I), og siden er det blev til en række infrastrukturinvesteringer. Indtil videre har fonden foretaget tre investeringer på samlet 3,65 mia. kr.

Allerede inden Torben Möger og co. investerede i firkløveret, havde PensionDanmark fået smag for infrastrukturinvesteringer.

Pensionskassen har i dag direkte og indirekte investeringer i infrastruktur på godt 10 mia. kr. og forventer at investere yderligere 8 mia. kr. i infrastruktur over de næste 4 år.

- Nov. 2013: ca. 1,35 mia. kr. i seks vindmølleparker i Storbritannien (betinget af visse godkendelser) via fonden CIP I.

- Nov. 2013: 1,3 mia. kr. i naturgasinfrastruktur i Holland (NGT).

- Aug. 2013: 1,1 mia. kr. i biomasseanlæg i England (Brigg) via fonden CIP I.

- Jun. 2013: 1,2 mia. kr. i havmøllepark i USA (Cape Wind) via fonden CIP I (betinget af en endelig investeringsbeslutning). 

- Okt. 2012: Ikke oplyst beløb i tre vindmølleparker i USA.

- Mar. 2011: 3,8 mia. kr. i Anholt Havmøllepark.

- Sep. 2010: 700 mio. kr. i Nysted Havmøllepark.

PensionDanmark lunken ved kystnære havmølleparker

Uret tikker for Torben Mögers vinddrøm i USA

Guldfuglene henter højtprofileret DONG-kollega

Multimilliardær bekæmper Mögers vindeventyr i USA

PensionDanmarks prestigeprojekt i amerikansk modvind

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs