Guldfugle og PensionDanmark satser mia. på britisk kraftværk

PensionDanmark med hjælp fra Copenhagen Infrastructure Partners investerer 1,1 mia. kroner i et nyt halmfyret kraftværk i England.
Brig Renewable Energy Plant opføres i Lincolnshire i den østlige del af England.
Brig Renewable Energy Plant opføres i Lincolnshire i den østlige del af England.

DONG Energys tidligere såkaldte Guldfugle ligger ikke på den lade side.

PensionDanmark har sammen med hjælp fra Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) valgt at investere 1,1 mia. kr. i et nyt halmfyret kraftværk i England.

Brig Renewable Energy Plant, som værket hedder, opføres i Lincolnshire i den østlige del af England. Det skriver parterne i en meddelelse.

Investeringen sker sammen med Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC), der selv opfører og driver kraftværker. BWSC og PensionDanmark har etableret BWSC plc., der skal drive kraftværket, og BWSC investerer selv 300 mio. kroner i projektet.

Det nye kraftværk får en kapacitet på 40 MW og anvender halm leveret fra lokale producenter som primært brændsel.

Vanskeligt at finde finansiering

Det har være vanskeligt at finde finansiering til projektet, skriver Børsen, og derfor må kraftværksspecialisterne fra BWSC selv på banen med flere penge, end de normalt ville gøre i tilsvarende projekter.

"Der har været store problemer med at skaffe den nødvendige kapital. Derfor har vi afsøgt markedet efter alternativer, og PensionDanmark har vist interesse for et samarbejde om biomassefyrede kraftværker," siger adm. direktør i BWSC, Anders Heine Jensen, til avisen.

Den samlede regning for værket lander på 1,4 mia. kroner.

Tidligere har PensionDanmark, med hjælp fra CIP, investeret i en amerikanske havvindmøllepark, men det er første gang, at CIP og PensionDanmark investerer i kraftværker.

PensionDanmark investerer 1,2 mia. i USA's første offshore-park

Branchefolk: Fornuftigt at Guldfuglene holder sig fra Siemens' kæmpemølle

En del termiske kraftværker i Europa er presset af lave elpriser og høje udgifter til brændsler, men PensionDanmark og BWSC har valgt at satse på biomasse - halm - som brændsel på værket frem for eksempelvis kul eller gas. Biomasse betragtes som værende CO2-neutralt.

Det er dog ikke uden udfordringer at basere sin produktion på eksempelvis halm. Fynsværket, som ejes af Vattenfall, havde problemer sidste sommer, fordi dårligt vejr betød væsentligt lavere halmleverancer end planlagt. Svigtende leverancer forringer økonomien. Desuden er omkostningerne til at transportere biomasse, hvis det går via lastbiler på vejene, store, hvorfor biomassen helst skal indsamles relativt tæt på kraftværket.

Vattenfall med dansk milliardunderskud

Smag på mere

Parterne i BWSC plc. oplyser dog, at de allerede har indgået kontrakter om halmleverancer fra nærområdet. Og Brig Renewable Energy Plant ser ikke ud til at blive det eneste kraftværk, det nye partnerskab af kraftværksspecialister og pensionsmilliarder kommer til at stå bag.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

"Med det fælles selskab, BWSC PLC, er der skabt de fornødne rammer for på sigt at etablere flere nye kraftværker," skriver parterne i en fælles meddelelse.

”BWSC og PensionDanmark ... skal opføre, eje og drive udvalgte biomassefyrede kraftværker internationalt. Det giver os flere strenge at spille på. Det vil styrke vores konkurrenceevne betragteligt og for alvor sætte dansk energiteknologi på verdenskortet,” siger adm. direktør Anders Heine Jensen fra BWSC.

”Vi har fundet en model, der giver PensionDanmark et attraktivt afkast til en begrænset risiko. Risikoen begrænses af, at hovedparten af PensionDanmarks investering sker i form af lån, at de fleste af indtægterne er reguleret, og at størstedelen af omkostningerne er låst fast i lange kontrakter. Vi ser frem til samarbejdet med BWSC, som lever op til vores høje krav til industrielle samarbejdspartnere i denne type joint ventures,” siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Brigg Renewable Energy Plant er udviklet af Eco2, som BWSC har et samarbejde med på en række projekter, herunder et træflisfyret anlæg i Wales samt et tilsvarende halmfyret anlæg, som pt. er under opførelse af BWSC i Sleaford, Lincolnshire.

Brigg Renewable Energy Plant skal stå færdig i 2016, og BWSC vil varetage anlæggets drift og vedligeholdelse over en 15-års periode.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ingrid Riis /reel

Vindmølleudbygningen går i minus i 2023

For abonnenter