EnergiWatch

Sydbank: Vestas kan spille på alle tangenter

Med ordrerne på kvartalet sidste dag sætter Vestas rekord og er ikke længere reddet af den norske gigawatt-ordre fra februar.

Foto: Vestas

Torsdag aften fik vindmøllegiganten Vestas tre nye ordrer i hus til både Kina, USA og Spanien på samlet 275 megawatt. De nye ordrer blev offentliggjort lige op til afslutningen på første kvartal, og det betyder, at årets første kvartal slår rekord.

Ordreinferno sikrer Vestas nyt rekordindtag

Det fortæller Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, til Ritzau Finans.

"De nye ordrer betyder, at første kvartal bliver et rekordordre-kvartal, og indtil i går lignede det, at den norske storordre var det, der ville "redde" indtrykket. Det bliver nu suppleret fra andre steder, og det er ekstremt positivt, at Vestas viser, at de har en diversitet i aktiviteterne og både evner at gå ud og vinde mindre ordrer, men også tage de helt store. Det er med til at fæstne mit indtryk af, at Vestas kan spille på alle tangenter i den her industri," siger han.

God start

Samlet set slutter Vestas første kvartal med en ordreindgang på 1806 megawatt fordelt på i alt 13 ordrer. Det er ifølge Sydbanks analytiker en god start for den danske vindmøllevirksomhed, og det kan give plads til, at selskabet overrasker på ordreindgangen i 2016 i forhold til forventningerne.

"Det giver Vestas en tæt på fabelagtig start på året rent ordreindgangsmæssigt. Jeg har modelleret med en forventning til hele dette regnskabsår på 7500 megawatt - altså en nedgang fra sidste år. Den store ordre i Norge kombineret med, at der bliver ved med at komme ordrer fra USA, indikerer, at der er væsentligt større sandsynlighed for positive overraskelser," siger Jacob Pedersen.

Han vurderer, at den gode start er særlig vigtig for Vestas, fordi selskabet tidligere har meddelt, at første kvartal i år bliver svagere end samme periode året forinden.

Kan sætte forventninger

"Vi ved fra Vestas, at første kvartal målt på omsætning og indtjening ikke bliver ret godt. Derfor er det utroligt vigtigt, at de fortsat leverer indtrykket af, at der forsat er et meget højt aktivitetsniveau. Det at få en god start på noget så uforudsigeligt som ordreindgang er helt klart en vigtig ting for Vestas," siger aktieanalysechefen.

Det kommer dog ikke helt bag på Jacob Pedersen, at Vestas offentliggør flere nye ordrer lige op til kvartalsafslutningen. Det er nemlig en tendens, der også har gjort sig gældende i både 2014 og 2015.

"Vi har før set en tendens til, at der op til kvartalsafslutninger kommer en stærk ordreindgang. Ved udgangen af første kvartal sidste år var der en aktivitet uden sidestykke. Det får vi igen bekræftet, og det kan godt være, at det er noget, som investorerne begynder at sætte næsen op efter ved fremtidige kvartalsafslutninger. Det er jeg dog ikke overbevist om, at de nødvendigvis kan," siger han.

Spektakulær Vestas-ordre bryder toårig vindkrise

Make: Vestas var altså størst i 2015

Vestas: Regioner er blevet bedre integreret

Mere fra EnergiWatch

IEA: Atomkraft kan stå til at få comeback

I takt med at verden skal finde måder at takle den verserende energikrise på, har energikilder som atomkraft gode muligheder for at spille en signifikant rolle, lyder budskabet fra Det Internationale Energiagentur (IEA) i dugfrisk rapport.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs