EnergiWatch

Danmarks - måske - største vindmøllepark er rejst

Med 22 nye Siemens-vindmøller er den opdaterede Klim Vindmøllepark blevet Danmarks største hævder Vattenfall. Det er der dog ikke helt enighed om.

22 vindmøller udgør Danmarks største landbaserede vindmøllepark. Så meget er nogenlunde sikkert.

Lidt mere tvivlsomt er det imidlertid, om det er de 22 Siemens 3,2 MW-møller, der netop er begyndt at snurre i Klim Vindmøllepark, der udgør landets største. Eller om det er de 22 Vestas 3,3MW-møller, der for to år siden blev rejst godt 100 km mod sydvest i Hjortmose-Nørhede.

I en pressemeddelelse fra det nordjyske erhvervsnetværk, Hub North, der er involveret i Klim Vindmøllepark, antydes svaret, om end overskriften efterlader en smule luft til tolkning: "Største vindmøllepark på land er rejst". Det land kan jo i teorien både være nordjysk land og land sådan globalt betragtet.

Siemens vinder Danmarks største landordre

Hævet over enhver tvivl er det, at de 22 Siemens-møller med en højde på 149,5 meter er Danmarks største repowering-projekt. Der plejede således at stå 35 600kW-møller med en højde på 67 meter i området. Dele af de møller er nu i gang med et blive solgt til Irland og Italien, mens de gamle sokler er blevet sprængt i stykker for at blive til 13.000 tons beton til vejmateriale i området.

Jysk vindpark genopstår med et brag

Men da parkens udvikler Vattenfall præsenterede Klim Vindmøllepark som Danmarks største vindmøllepark, fik det Vestas til at protestere. For hvordan kunne man hævde, at Siemens sølle 70,4MW udgjorde den største, når Vestas-parken i Hjortmose havde 72,6MW under bæltestedet?

Vestas korrigerer: Vi byggede Danmarks største onshore vindpark

Ikke størrelsen, men gørelsen

Imidlertid fastholder Vattenfall, at det er Danmarks største landvindpark, der nu er rejst. I hvert fald når man måler på årlig produktion af el.

"Man kan måle isoleret på megawatt, og der er Hjortmose større. Man kan også måle på antallet af møller i en park, og der er de to parker lige store, mens vi så omvendt har landets velnok største park i Rejsby i Sønderjylland, hvor der står 40 møller. Men det er jo gamle møller på 600kW, så det batter ikke rigtigt så meget," siger Vattenfalls kommunikationschef Arne Rahbek.

"Endelig kan man måle på produktion. Det er jo sjovest at se, hvad der kommer ud i den anden ende, så det er alt andet lige det tal, der betyder allermest. Og her er Klim Vindmøllepark med en årlig ydelse på 256 mio. kWt indiskutabelt den største park."

Årsagen er, forklarer kommunikationschefen, at møllene i parken længere mod sydvest er neddroslet for at reducere støjpåvirkningen, samt at vindforholdene i den fornyede park i Nordjylland er bedre. Han medgiver imidlertid, at der ikke findes noget entydigt rigtigt svar på, hvem der er størst.

"Nej, men man vil jo gerne prale lidt," konstaterer han skævt.

"Der er et eller andet ved at have Danmarks største park. Men under alle omstændigheder er det en stakket diskussion, for de største parker er i gang med at blive endnu større."

Aktuelt er Vattenfall i gang med at udvide vindparken Nørrekær Enge ved Limfjorden fra 13 til op mod 50 Siemens-møller, der skal bringe ydelsen op på mere end 100MW.

Danmarks største vindpark på vej i Nordjylland

Forsiden lige nu

Siemens Gamesa fusion har skabt stor intern uro

Den storstilede fusion af spanske Gamesa og dansk-tyske Siemens Wind Power har udviklet sig til et problembarn for en række ansatte i den nye vindmøllekæmpe. Interne magtkampe og store kulturelle omvæltninger betyder, at medarbejdere søger væk fra selskabet efter det, de oplever som et kaotisk ægteskab mellem de to virksomheder.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere