Jysk vindpark genopstår med et brag

Når Klim Fjordholme-vindmølleparken i Nordvestjylland opdateres med nye møller, sprænges de gamle fundamenter væk.

Energiselskabet Vattenfall er disse uger i gang med den afgørende fase af på opdateringen af den nordvestjyske Klim Fjordholme-vindmøllepark tæt ved Fjerritslev.

Her skal 35 gamle møller med godt 18 år på bagen udskiftes med 22 spritnye Siemens-møller på 3,2 MW hver. De gamle 600 kW møller er allerede taget ned, men deres fundamenter er stadig i jorden og skal fjernes, før nye fundamenter kan støbes til de nye møller.

For at spare tid og for at mindske lydgenerne for de lokale har Vattenfall valgt at sprænge fundamenterne væk, skriver Vindmølleindustrien på sin hjemmeside.

”Det, som vi arbejder med nu, er at sprænge bundpladen væk på vindmøllefundamentet. Til dette bruger vi 15 kg sprængstof, som overdækkes af måtter, så vi sikrer, at det knuste beton ikke spredes, og processen forløber kontrolleret,” udtaler Arne Rahbek, kommunikationschef hos Vattenfall Vindkraft.

Vestas' kæmpemølle har kørt 90 pct. af tiden - trods transformerknas

Han fortæller videre, at selskabet tidligt har taget kontakt til beboerne i området for at fortælle om projeket, hvilket har betydet, at det har "været et eksemplarisk projekt uden gnidninger og med blot fem mindre klager". Det er ifølge selskabet uhørt, når man tager vindmølleparkens størrelse i betragtning.

Klim Fjordholme-projektet får således en samlet kapacitet 70,4 MW, som vil kunne forsyne 58.000 husstande med strøm om året. Den opgraderede vindmøllepark skal efter planen være klar til produktion med udgangen af 2015.

De 35 gamle vindmøller, som er produceret af Vestas, bliver dog ikke skrottet, men derimod eksporteret til blandt andet Italien og Irland, hvor de ventes at kunne levere strøm i yderligere 20 år.

Danmarks største vindpark på vej i Nordjylland

Vestas korrigerer: Vi byggede Danmarks største onshore vindpark 

Siemens vinder Danmarks største landordre

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåFoto: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter