Rederiforening ser store vækstmuligheder i havvind

Tværnationalt samarbejde mellem landene om en fælles offshore-strategi skal til, lyder det fra en ganske usædvanlig kant.
RITZAU FINANS / MAZ PLECHINGER

Vækstpotentialet i offshore-sektoren omkring Nordsøen er voldsomt stort, men det kræver en tilpasning af regler og rammebetingelser, hvis danske rederier og virksomheder skal kunne udnytte mulighederne fuldt ud.

Det mener Danmarks Rederiforening, der netop har deltaget i en debat i Cuxhaven i Nordtyskland, hvor danske og tyske repræsentanter for havne og rederier var samlet for at diskutere mulighederne inden for havvind.

"Debatten med både de danske og tyske repræsentanter viste, at der stadig er behov for at afbureaukratisere og fokusere indsatsen på tværs af Nordsøen, så der ikke gælder forskellige krav og procedurer på de forskellige nationale havområder," siger underdirektør i Danmarks Rederiforening, Jacob K. Clasen ifølge en meddelelse.

Han peger på, at der bør samarbejdes på tværs af landene om en fælles strategi for havvind.

"Ikke bare mellem Danmark og Tyskland, men også med de øvrige lande omkring Nordsøen, hvor 92 pct. af efterspørgslen for offshore vind vil komme fra, frem imod 2020," siger Jacob K. Clasen.

Analyse forudsiger eksplosiv vækst i offshore-vind

Nordeuropas udvikling er størst

EU's fælles forskningscenter venter, at det nordeuropæiske havvindmøllemarked vil vokse fra omkring 9 GW i dag til 112 GW i 2030. Dermed vil Nordeuropa være det sted i verden, hvor udviklingen inden for offshore vind vil være størst, og det kan udnyttes, mener Danmarks Rederiforening.

"Danske og tyske virksomheder har stadig et forspring, fordi vi over en længere periode har haft fokus på teknologiudvikling og udvikling af specialskibe – og vi har verdens mest erfarne eksperter inden for havvind på en lang række områder, f.eks. på installationsområdet. Men vi kan ikke noget i Nordeuropa, der ikke kan læres af andre – og skal vi også være forrest i 2030, så kræver det at vi arbejder sammen, og sørger for at vores regler og rammebetingelser er konkurrencedygtige," siger Jacob K. Clasen.

Det er ikke just hver dag, at de danske redere blander sig i energidebatten. I hvert fald ikke den del, der omhandler vindmøller. Men foruden det naturlige fælles hjemmebane for skibsførere og havvind kan en mulig mindre årsag også være, at Danmarks Rederiforening i april hyrede Dansk Energis daværende kommunikationsdirektør Jakob Ullegård som ny direktør for afdelingen for politik og analyse. Samme afdeling hvor Jacob K. Clasen er underdirektør.

Cheflobbyist skifter Dansk Energi ud med Rederiforeningen

Rederiforeningen sætter fokus på offshore

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også