Vestas og Nordex topper blandt vindaktier

Danske Vestas og tyske Nordex er vindmølleindustriens børsraketter i 2014.
AF RITZAU FINANS

Året 2014 har generelt været et godt et af slagsen for de internationale vindmølleproducenter. Det gælder blandt andre for Vestas, som grundlagde årets fremgang i første halvdel af året, mens toppen er taget noget af fremgangen i anden halvdel. Den tyske producent Nordex topper dog listen over største fremgang blandt de børsnoterede, internationalt orienterede vindmølleproducenter.

Året for Vestas kan inddeles i et godt første halvår men et skidt andet halvår. Aktien gik ind i 2014 med en kurs på 160,2 kr., men fra februar af påbegyndte aktien en opstigning, der i juni kulminerede i en kurs på over 300 kr. Derfra gik det dog jævnt nedad, og i oktober var den helt nede under 170 kr. - før den igen rejste sig og har fundet et niveau hen mod årsafslutningen på 220 kr.

"Det, der i første omgang fik aktien til at falde (fra årets top i juni, red), var til dels usikkerhed i forhold til det amerikanske marked, men også en generel frygt blandt investorerne for, at de marginaler, som Vestas kørte med, var oppustede," siger aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank til Ritzau Finans.

Lav elpris piner vindbranchen: Vi mangler bare ekstremregn

Det var særligt i forbindelse med regnskabet for andet kvartal, at der herskede noget usikkerhed om, hvorvidt den bruttomarginal, som selskabet fremviste, var retvisende for den underliggende udvikling, eller var påvirket mere af engangslignende forhold.

"På det tidspunkt fik aktien et ordentligt dyk og var nede at ramme 160'erne. Den frygt har man - i hvert fald til dels - gjort til skamme, og det er også en af årsagerne til, at aktien er kommet væsentligt op igen efter et godt 3. kvartalsregnskab, som virkelig viser, at de har fået styr på det," siger Jacob Pedersen.

Usikkerhed om USA

På tærsklen til 2015 er en af de store usikkerhedsmomenter for selskabet udsigterne for det amerikanske marked. Før jul besluttede de amerikanske politikere at forlænge den vigtige støtteordning PTC - men blot til udgangen af 2014. Tidligere annoncerede ordrer og forventede yderligere ordrer fra nogle af de rammeordrer, som Vestas tidligere har offentliggjort, sikrer selskabet et travlt 2015 i forhold til opsætninger, men det kan blive vendt til en større nedgang i 2016.

"Det, der kommer til at præge den næste fremtid er stadigvæk, hvordan Vestas vil håndtere den situation, der er omkring USA. Hvor godt er man rustet til et år, hvor der måske ikke sker så meget i 2016 efter et 2015, der er fyldt godt op. Jeg tror, at meget kommer til at handle om, hvorvidt Vestas formår ligesom at tage toppen af toppen i 2015 for at udjævne og gøre faldet i 2016 lidt mindre," siger Jacob Pedersen.

I forhold til kursens udvikling tror han, at det bliver meget vigtigt for investorerne på et tidspunkt at få en forsikring om, at 2016 "ikke bliver et hul i jorden i USA".

Olieprisens indvirkning

En medvirkende årsag til, at Vestas-aktien har hængt lidt i bremsen de sidste par måneder, er også udviklingen i olieprisen, som siden i sommer er faldet fra 100 dollar tønden til nu under 60 dollar tønden.

"Der er gået oliechok i alle investorer, og det er der selvfølgelig også i dem, der investerer i Vestas. Man kan så argumentere for, om effekten på aktien er berettiget eller uberettiget," siger Jacob Pedersen.

Han synes, at Vestas har et godt argument i, at olierelateret energi ikke er elektricitet, og vinden konkurrerer allerede i dag med skifergas i USA, som i lang tid har været meget billigere end olie.

"Det er klart, at hvis det er sådan, at olieprisen skal ligge i 40 dollar i al fremtid, så har vindindustrien en ny udfordring, men så længe den ligger på de her niveauer, så er jeg ikke nervøs for, at det for alvor kommer til at vende op og ned på tingenes tilstand. Vindindustrien er bare udsat for en konkurrence, som den har været udsat for i lang tid fra skifergas.

Nordex med flot stigning

Tyske Nordex har med en stigning på 58 pct. haft et endnu bedre år på børsen end Vestas. Kursudviklingen hen over året har dog været meget identisk med Vestas' med stigninger i første halvår, fald i løbet af sensommeren, men en opblomstring i efteråret.

Selskabet har haft en stærk resultatudvikling, og den udmeldte prognose for omsætningen i 2014 er i årets løbet blevet opjusteret et par gange fra oprindeligt oplyst 1,4-1,5 mia. euro i årsregnskabet for 2013, til 1,65-1,75 mia. euro i regnskabet for tredje kvartal.

"Jeg er overrasket over, at Nordex trækker så mange ordrer, som det gør. Havde du spurgt mig for fem år siden havde jeg dømt dem ude, men de har fundet en niche med fokus på nogle af de lidt mindre standardiserede projekter, og der gør de det rigtigt godt. Så de har leveret et ekstremt stærkt år målt både på ordre- og indtjeningsudvikling," siger Jacob Pedersen.

Oversigt over kursudviklingen i aktierne i de mere rendyrkede vindmølleselskaber:

  • Nordex, +58 pct.
  • Vestas, +42 pct.
  • Goldwind, +38 pct.
  • Suzlon Energy, +33 pct.
  • Sinovel, +8 pct.
  • Gamesa, +1 pct.
  • Ming Yang, -18 pct.

Runevads julegodter udeblev - nu tikker uret

Vestas vinder pæn italiensk nytårsordre

Lav elpris piner vindbranchen: Vi mangler bare ekstremregn

Italiensk ordre øger presset på Vestas-topchef

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også