EnergiWatch

Lav elpris piner vindbranchen: Vi mangler bare ekstremregn

"Der er ikke nogen, der har investeret i projekter med udgangspunkt i den her lave pris endnu," siger adm. direktør i SE Blue Renewables, en af Danmarks største vindmøllejere. Indtil videre er det kun gunstigt vejr, som ikke har presset marginerne på vindstrøm.

Det er noget nær den perfekte storm, som har ramt den grønne omstilling i Danmark og resten af norden.

Lave priser på kul, olie, gas og CO2-kvoter betyder lave priser på el i norden, og det betyder færre nye vindmøller.

Vindmøller, som ifølge en ny rapport fra Energistyrelsen er den billigste nye energikilde. Kombineret med en undersøgelse af vindmøllers indflydelse på helbredet, der har sat planlægningen i nogle kommuner i stå, har det udbygningen på standby. Sådan lyder det fra blandt andre SE Blue Renewables, der ejes af SE og PFA og har tidl. Vestas-direktør Ditlev Engel som bestyrelsesformand.

"Vi mangler bare lige, at de får et ekstremt vådår i Norge og Sverige," siger Rasmus Christensen, adm. direktør i SE Blue Renewables.

Store mængder regn vil fylde de nordiske vandreservoirer og lægge yderligere pres på elprisen, når Norge og Sverige eksporterer el fra deres vandkraftværker, men selv uden ekstremregn og en almindelig hydro-balance, roder elpriserne rundt på et niveau, som gør det svært at få økonomi i nye mølleprojekter, lyder det fra flere aktører.

Få nye møller

Jørgen Holm Westergaard, adm. direktør i Energi Danmark, fortæller til EnergiWatch, at de lave elpriser "er en kombination af lave marginalomkostninger, en hydro-balance tæt på normalen, samt en vigende efterspørgsel som følge af den lave vækst, udflytning af tung produktion samt energispareaktiviteter".

"Det er korrekt, at der ikke er blevet opstillet ret mange landbaserede vindmøller, vi har f.eks. kun opstillet to i år," skriver Westergaard.

Som EnergiWatch kunne fortælle forleden, er der blot opsat 25 regulære landvindmøller i Danmark i løbet af 2014.

Samtidig har selskaber som Trefor og EnergiMidt meldt ud, at man kigger syd for grænsen, når der skal installeres ny kapacitet.

25 skaldede møller: Dansk vindudbygning står i stampe

SE Blue Renewables købte sidste år Dongs samlede portefølje af landmøller og havde planer om en større dansk udbygning, men udviklingen har overhalet virksomheden inden om.

Typisk vil en vindmølleejer sælge sin strøm på forward-kontrakter i tre år, fra møllerne er opført, så der er sikkerhed for business casen i hvert fald i de første år, men markedet forventer ikke, at elprisen stiger.

"Vi kigger ind i en fast pris, så langt som markedet vil give et bud på det," siger Rasmus Christensen.

"Det betyder, at man vender og drejer hver en sten for at se, hvilke projekter, man kan få økonomi i og hvordan. Mange andre end mig grubler over, hvordan man kan lave projekter med elpriser så lave, som de er nu."

"Ikke klogere end markedet"

Mikkel Abildtrup, der er driftsdirektør for EnergiMidt Renewables A/S, fortæller, at spotprisen på vindstrøm i oktober måned var nede på 19,9 øre pr. kWh.

Hvis Abildtrup og co. sætter en ny mølle op i år og låser strømprisen fast i tre år fra 2015-2017, kan han se frem til at indkassere 21,36 øre/kWh.

Det er markedets vurdering af vindspotprisen i de kommende 3 år, "og da vi ikke føler, vi er 'klogere' end markedet, er det også vores forventning," skriver Abildtrup til EnergiWatch.

Det er ikke længe siden, at Danmark så ud til at overopfylde sine 2020-mål efter et par gode år med mange nye landvindmøller, men situationen har hurtigt ændret sig.

"Man skal passe på med at spå om fremtiden, men 2015 ser i hvert fald ikke bedre ud, fra hvad jeg hører fra kollegerne," siger Rasmus Christensen, adm. direktør i SE Blue Renewables.

"Kunne vi kigge i krystalkuglen og sige, at det bare var et lille bump, ville det være okay, for det er meget lange investeringer, men som det ser ud nu, ser olie og gas ud til at være nede i en lang periode. Og med resultatet af den nye COP (i Lima, red.) tyder det heller ikke på, at prisen på CO2-kvoter kommer til at stige," siger Christensen.

Er der er nedre grænse for, hvornår det bliver helt umuligt at lave ny landvindprojekter?

"It remains to be seen. Der er ikke nogen, der har investeret i projekter med udgangspunkt i den her lave pris endnu. Tiden vil vise, om der kan findes en model med de nuværende lave priser," siger Christensen.

Energi Danmark: Det bunder nu

Jørgen Holm Westergaard, adm. direktør i Energi Danmark, er ikke helt så pessimistisk.

"Vi forventer, at priserne på DK1 (Jylland, red.) og generelt i Norden er tæt på at bunde ud omkring de nuværende niveauer," skriver Westergaard.

"Og at prisen på el på DK1 samt Norden vil være stigende i de kommende 5-6 år".

25 skaldede møller: Dansk vindudbygning står i stampe

Fynboer køber tyske vindmøller

Millionregn over jysk vindentreprenør

Energiselskaber sender møllemillioner til Tyskland

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs