Runevads julegodter udeblev - nu tikker uret

Sidste år høstede Vestas en stribe ordrer i juledagene, men sådan er det ikke gået i år. "Ordreindgangen i december har været langt dårligere end ventet, og uret tikker," lyder det fra analytiker.
Foto: Vestas
Foto: Vestas

December og særligt juledagene er traditionelt den bedste tid på året for vindmølleproducenten Vestas.

Her plejer bestillingerne på møller at strømme ind, inden bøgerne lukkes hos kunderne.

Sidste år blev det da også til en række store ordrer - bl.a. i USA - i juledagene, og samlet blev det til ordrer for lige under 1.400 MW i december. Det svarede til mere end 20 pct. af årets samlede ordrer for topchef Anders Runevad & Co.

Men sådan er det ikke gået i år. Ikke en eneste ordre er der blevet annonceret hos Vestas i juledagene, og kigger man tilbage på resten af december, ser det da også ganske tyndt ud.

Godt nok fik Vestas en stor ordre på 310 MW i Kenya, men den bestilling havde været et årti undervejs og var på ingen måde en nyhed hos analytikerne.

På samme måde var den 258 MW store ordre på havvindmøller til Dong Energys britiske Burbo Bank-projekt også ventet, og samtidig tilfalder ordren ikke direkte Vestas, men derimod det joint venturet inden for offshoremøller, MHI Vestas Offshore Wind, med partneren Mitsubishi.

Kenyansk maratonordre i mål for Vestas

Derudover fik Aarhus-selskabet blot to mindre ordrer i Polen og Tyrkiet på henholdsvis 36 MW og 34 MW - og det imponerer ikke Sydbank-analytiker Jacob Pedersen:

"Ordreindgangen i december har været langt dårligere end ventet, og uret tikker," siger han til EnergiWatch.

Små ordrer kan skyde op

Analytikeren havde ventet, at Vestas havde annonceret ordrer i december på 1.000 MW, men selv hvis man regner Kenya-ordren med, så lyder tallet foreløbig kun på 380 MW.

Dertil har hans forventninger til de uannoncerede ordrer i fjerde kvartal lydt på 500 MW, men det kan dog først gøres op, når Vestas i det nye år aflægger regnskab for fjerde kvartal. Har Vestas fået mange små ordrer, kan de uannoncerede ordrer måske løbe op i 7-800 MW, vurderer Jacob Pedersen, og det kan rette lidt op på billedet af en foreløbig meget trist december måned.

"Om de når de 1.000 MW, er da blevet mere tvivlsomt, eftersom de ikke har hevet så meget i land i december," siger analytikeren, men tilføjer:

"Men man skal huske på, at der stadig er tre dage tilbage af året, og der kan meget vel løbe ordrer ind, mens vi andre hører dronningens nytårstale herhjemme. Og det er altså ikke så mange store ordrer fra USA, der skal til, før at det begynder at ligne noget," forklarer han.

Rammeaftaler i spil

Ifølge Jacob Pedersen bør der nemlig komme et par solide bestillinger til Vestas fra USA i stil med den, som i morges tikkede ind hos konkurrenten Siemens Wind Power på 200 MW.

Siemens skal levere møller til 200 MW-projekt i USA

"Jeg hæfter mig ved, at Runevad for nogle måneder siden sagde, at Vestas' sælgere i USA var meget aktive. Samtidig har Vestas gjort meget ud af, at de har store rammeaftaler, som ikke er udnyttet. Lægger man de to ting sammen, har han stillet en forventning om, at en del af de rammeaftaler vil blive udnyttet," fortæller Jacob Pedersen om de tilbageværende rammeaftaler, som er på omkring 1.000 MW.

Sydbank-analytikeren forventer fortsat en samlet ordreindgang for 2014 på 6.500 MW.

MHI Vestas starter serieproduktion på Lindø

Vestas flytter vingeproduktion til V110 til Kina

Dong sælger de sidste vindmøller på land

Vestas overvejer yderligere vingeoutsourcing

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også