EnergiWatch

Vindkabel til 10 milliarder godkendt

En gruppe skotske vindparker skal forbindes med et heftigt kabel.

Foto: Siemens

Den britiske energimyndighed Ofgem har givet grønt lys til et undersøisk kabel mellem områderne Caithness og Moray, som skal forbinde en gruppe skotske vindmølleparker med efterspørgslen på vedvarende energi i regionen.

Dermed kan skotterne potentielt se frem til at tilføje 1,2 gigawatt til det eksisterende grid, når hele projektet står færdigt i 2018. Det fremgår af en pressemeddelelse fra myndigheden.

Gigant-kabel kan udkonkurrere britiske havmøller

Det mere end 160 kilometer lange søkabel skal lægges af Scottish Hydro Electricity Transmission, og prisen på opgraderingen er på omkring 11 mia. kroner.

Samlet set udgør planerne i området de tungeste investeringer i regionens el-netværk siden 50'erne.

Først har Scottish Hydro Electricity Transmission fået godkendelsen, og nu skal Ofgem så kontrollere, om opgraderingen bliver implementeret omkostningseffektivt i en revision af den statslige støtte til projektet.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mulig godbid til MHI Vestas

Scottish Hydro Electricity Transmission oplyser i en meddelelse, at projektet vil betyde skabelse af omkring 600 job i etableringsperioden, som forventes at begynde om få måneder.

"Jeg er meget tilfreds med, at projektet har fået grønt lys, og at vi nu skal samarbejde med Ofgem om de sidste detajler og sikre, at den nye forbindelse bliver etableret på en sikker og ansvarlig måde," siger underdirektør i Scottish Hydro Electricity Transmission, Mark Mathieson.

Den kostbare kabelforbindelse er afgørende for den planlagte skotske havvindmøllepark Moray Firth på 1,2 gigawatt.

Mulige mølleleverandører til Moray Firth er tidligere blevet indsnævret til MHI Vestas og Samsung, men som EnergiWatch har kunnet fortælle, har Samsung siden indstillet sine europæiske salgsaktiviteter og sat de skotske fabriksplaner på standby. MHI Vestas har dog intet offentliggjort om Moray Firth, ligesom konsortiet bag parken har været stille.

Analyse: Samsung-foræring til Siemens og MHI Vestas

Medie: Vestas i spil til skotske havmølleparker

Problemknusere søges: Skotland pumper 20 mio. i havvind 

Mere fra EnergiWatch

EKF-lån sikrer Vestas stor australsk ordre

Den danske mølleproducent skal levere 122 møller til et projekt i Australien, som EKF Danmarks Eksportkredit har ydet et milliardstort lån til. Der er tale om et projekt, hvor man har tænkt kreativt undervejs, fortæller direktør i EKF Danmarks Eksportkredit.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs