Dansk-engelsk milliardkabel stort skridt nærmere

Meget tyder på, at den grønne omstilling skal hjælpes på vej af et 650 km. langt kabel mellem England og Danmark. Prisskilt: Ca. 10 mia. kr.
Foto: Energinet.dk
Foto: Energinet.dk

En dansk-engelsk kabelforbindelser til milliarder, der skal hjælpe den grønne omstilling, er rykket et stort skridt nærmere.

De høje herrer i Energinet.dk samt energi- og klimaminister Martin Lidegaard (R) er i dag i Storbritannien, hvor der er indgået en aftale med National Grid, englændernes pendant til den danske systemoperatør.

Energinet og National Grid har givet hinanden et år til at foretage økonomiske og tekniske undersøgelse af en kabelforbindelse, der med en forventet længde på omkring 650 kilometer er væsentligt længere end de forbindelser, Danmark nogensinde tidligere har bygget.

Til sammenligning arbejder Energinet.dk i øjeblikket på en - forsinket - forbindelse til Norge, der med en længde på 160 kilometer og et prisskilt på fire milliarder er noget af en dværg sammenlignet med det dansk-engelske kabel, der kan blive til virkelighed på den anden siden af 2020, hvis kablet giver samfundsøkonomisk mening.

Dansk Energi om kabel-kiks: Nordmændene har sovet i timen

Og det tyder meget på, at det gør, fortæller eldivisionsdirektør Torben Glar Nielsen hos Energinet.dk til EnergiWatch.

I foråret 2012 begyndte den danske systemoperatør at regne på forbindelsen, og med de forudsætninger, systemoperatøren har taget udgangspunkt i, "er der god samfundsøkonomi i forbindelsen for både Danmark og England," siger Energinet-chefen.

"Det skal nu verificeres med konkrete ruter og priser, og forudsætningerne skal efterprøves."

Energinet.dk har fået styr på omkostningerne

Kabel til 10 mia. kr.

Torben Glar Nielsen fortæller, at der tales om et prisleje på omkring 10 mia. kr. inklusiv transformerstationer i hver ende af kablet, der forventes af få en kapacitet på mellem 700 og 1.400 megawatt.

Prisen såvel som forbindelsens effekt er usikker, da en endelig investeringsbeslutning er flere år ude i fremtiden og helt afhængig af de undersøgelser, Energinet.dk og National Grid nu skal udføre.

Hvis undersøgelserne viser en positiv samfundsøkonomi, skal der laves mere omfattende miljøundersøgelser etc, før beslutningen om at etablere forbindelsen træffes, men Torben Glar Nielsen ser flere gode grunde til, at en forbindelse vil gavne begge lande og udbygningen med vedvarende energi.

“En vindfront rammer England seks timer før, den rammer Danmark. Vi vil opleve, at når englænderne har max-produktion, så kan de sende til Danmark, og når vinden rammer Danmark, kan vi sende noget tilbage igen. Det gør den grønne omstilling billigere."

England såvel som Tyskland planlægger store offshore-parker i Nordsøen, og der har været tale om at etablere et europæisk supergrid med centrum i Nordsøen, men sådan ser virkeligheden ikke ud de næste mange år, lyder det.

“Der er ikke noget, der tyder på, at der kommer et supergrid hverken i morgen, overmorgen eller i 2025. I praksis bliver mølleparkerne sluttet til inde i landet, og så forbindes landene,” siger Torben Glar Nielsen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

England tvunget til udbygning

I dag har Danmark ingen forbindelse til England, men der er forbindelser til Sverige, Norge og Tyskland.

Energinet.dk har fået kritik for at satse for ensidigt på kabelforbindelser til udlandet på bekostning af de danske kraftværker, der presses på pengepungen af lave elpriser, ligesom det ofte bliver påpeget, at kabelkapaciteten er begrænset, fordi de regionale net - fx i Nordtyskland - ikke kan kapere al den strøm, vi gerne vil eksportere fra Danmark.

“Nogle gange er der begrænsninger, men det adresserer vi med de næste udbygninger og forstærkninger fra Jylland og Sjælland mod Tyskland. Når der udbygges med vedvarende energi, kan der være flaskehalse i perioder, men så bygger man noget mere, og sådan vil der blive bygget en stor og velfungerende handelsplads,” siger Torben Glar Nielsen og afviser, at de europæiske lande er ved at lukke sig om sig selv. Tværtimod, siger han.

“Det er ikke korrekt, at landene lukker sig om sig selv. De vil meget hellere gøre det så billigt som muligt. Det at gøre det så billigt som muligt er både at have indenlandsk og udenlandsk produktion. At bygge et kabel til England er også en mulighed for danske kraftværker, som kan sælge strøm i England. Det er ikke kun en mulighed for vindmøllerne."

England har i dag kabler til Irland, Frankrig og Holland og er ved at undersøge mulighederne for forbindelser til Norge, Belgien og Island.

Energibranche efterlyser politisk debat om forsyningssikkerhed

Elforsyningen presses af grøn strøm

Elnet-boss: Vi skal ikke male fanden på væggen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også