Medie: Vestas i spil til skotske havmølleparker

Vestas og Samsung kæmper om kæmpeordre til tre britiske havvindmølleparker på samlet 1,1 gigawatt.
Foto: MHI Vestas Offshore Wind
Foto: MHI Vestas Offshore Wind

Der kan være godt nyt på vej til hovedkvarteret på Hedeager i Aarhus, hvor Vestas holder til.

Selskabets nye dansk-japanske offshore joint venture, MHI Vestas Offshore Wind, er ifølge det anerkendte branchemedie Recharge i spil til tre skotske havvindmøllerparker på samlet 1,1 gigawatt (GW). Projekterne skal opføres i den såkaldte Moray Firth-zone i Skotland, men Vestas er ikke den eneste producent, der kan løbe med den attraktive ordre.

Også koreanske Samsung Heavy Industries, der har en prototype af sin 7 MW-mølle til at snurre i skotske Methil i øjeblikket, krydser fingre for ordren.

Det er udviklingsselskabet Moray Offshore Renewables Limited, der efter at have evalueret forskellige tilbud har besluttet, at feltet af mulige leverandører er skåret ned til kun de to. Bag udviklingsselskabet står Vestas-storkunden EDPR, der ejer størstedelen af projekterne, mens spanske Repsol ejer 33 pct.

Intet er sikkert

Ifølge Recharge er ingen af selskaberne endnu blevet lovet noget, ligesom EDPR og Repsol ikke har truffet en endelig investeringsbeslutning. Der er dog ingen tvivl om, at en ordre vil være en stor fjer - og en værdifuld en af slagsen - for begge selskaber. Med sine 1,1 GW er Moray Firth-zonen i Skotland det næststørste britiske havvindmølleprojekt, der har fået grønt lys af myndighederne, og begge selskaber kæmper i øjeblikket om at få nok MW i bogen, så de kan starte opførelsen af deres offshorefabrikker.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Indtil videre har MHI Vestas Wind Power et snævert forspring. Selskabet har fået en enkelt ordre af danske Dong Energy til udvidelsen af havmølleparken Burbo Bank på 258 megawatt (MW).

EnergiWatch har tidligere kunnet fortælle, at Samsung har været i dialog med Dong Energy. Selskabet har planer om at opføre en fabrik i Skotland, men har indtil videre kun et projekt i Korea i underkanten af 100 MW på tegnebrættet. Modsat Vestas har det koreanske selskab dog offentliggjort, at man vil producere sine møller i Storbritannien, hvor regeringen skriger på arbejdspladser. Senest har Siemens offentliggjort, at man vil beskæftige 1.000 mand på en ny vingefabrik i engelske Hull.

MHI Vestas Wind Power har endnu ikke fortalt, hvor selskabets mølle skal bygges, men med det politiske pres i Storbritannien in mente, bliver det formentlig vanskeligt at komme uden om, at der skal skabes arbejdspladser i Storbritannien, der har de mest ambitiøse udbygningsplaner udi offshore vindkraft.

Både MHI Vestas og Samsung fik prototyper af deres henholdsvis 7 og 8 MW-møller til at snurre på testpladser i Danmark og Skotland i første kvartal 2014.

Hverken Vestas eller Samsung har kommenteret.

Her er opskriften for MHI Vestas

Siemens presser Vestas med milliardinvestering

Dong i dialog med Samsung om ny havvindmølle

Samsung kampklar mod Vestas og Siemens

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også