Dong tæt på milliardsalg

Konsortiet Blue Transmission lægger inden længe små 3 mia. kr. for at overtage netforbindelsen til havmølleparken West of Duddon Sands.
Kablerne der sender strømmen fra London Array-parken til fastlandet blev overtaget af Blue Transmission sidste år. Nu er turen gået til Dongs nyeste park, West of Duddon Sands. | Foto: London Array
Kablerne der sender strømmen fra London Array-parken til fastlandet blev overtaget af Blue Transmission sidste år. Nu er turen gået til Dongs nyeste park, West of Duddon Sands. | Foto: London Array

I Storbritannien må ejerne af havmølleparkerne ikke også sidde på kontrollen med netforbindelsen, og det resulterer i forudsigelige frasalg i milliardklassen, når parkerne står klar.

Et af de frasalg kommer inden længe til at skæppe med knap 1,4 mia. kr. i Dong Energys kassebeholdning, når konsortiet Blue Transmission overtager netforbindelsen til West of Duddon Sands på 398 megawatt, der kunne fejre installationen af de sidste møller tidligt i juni.

Handlen er endnu ikke offentliggjort af Dong, men må forventes at være lige på trapperne, da den britiske energimyndighed Ofgem netop har givet Blue Transmission stemplet som den foretrukne byder på netforbindelsen til WoDS-projektet.

Ikke første gang

Ofgem anslår aktivernes værdi til 296 mio. pund eller lige knap 2,8 mia. kr., hvilket vil sende 1,4 mia. kr. til Dong, som deler ejerskabet af parken 50-50 med Iberdrola-ejede ScottishPower Renewables.

Blue Transmission er et partnerskab mellem australske Macquarie Capital Group, britiske Barclays, Mitsubishi Corporation og Frontier Power. De har tidligere lagt milliarder hos Dong Energy, ikke mindst med overtagelsen af transmissionen på London Array, der med 630 MW er verdens største vindmøllepark til havs.

Blue Transmission vandt aftalen foran Balfour Beatty Equitix Consortium, John Laing Investments og Transmission Capital Partners. Ofgem anslog sidste sommer, at transmissionsnettet til parken ville have en værdi af 311 mio. pund, når parken stod klar, men det er altså dalet med knap 5 pct.

Ikke en del af frasalgsplanen

Dong-topchef Henrik Poulsen iværksatte sidste år en frasalgsplan, som løber til udgangen af i år. Indtil videre er det lykkedes direktøren at sælge fra for mere end 14 mia. kr. fordelt på vindmøller, vandkraftværker, gasfyrede kraftværker, kontorbygninger og mere.

De milliarddyre netforbindelser tæller ikke med i det regnestykke. Det gør de storstilede frasalg af ejerandele i vindmølleparker som Dong Energy praktiserer og blandt andet har foretaget på projekterne London Array og Westermost Rough heller ikke.

De fleste frasalg er svære at forudse, andre ligger lige til højrebenet.

Dong sælger vindpark til japanere

DONG sælger ud af britisk prestigepark

Storbank roser Dong-frasalg 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også