DONG sælger ud af britisk prestigepark

Det danske energiselskab har gjort en guldrandet forretning med salg af verdens største havvindmøllepark.
AF THOMAS BO CHRISTENSEN OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

DONG Energy frasælger 50 procent af sin andel i havmølleparken London Array 1 til Caisse de dépôt et placement du Québec, som er en stor canadisk kapitalfond.

Det danske energiselskab oplyser, at canadierne lægger 5,8 mia. kr. for andelen i parken, der er verdens største.

"Med dette frasalg opfylder vi det femte og sidste punkt i den finansielle handlingsplan, der blev præsenteret i februar 2013 med henblik på at genskabe fundamentet for DONG Energy’s fremtidige vækst," skriver DONG i en meddelelse med henvisning til den turnaroundplan, som topchef Henrik Poulsen lancerede i fjor.

Fastholder operatør-status

Dens fem punkter omhandlede følgende: Frasalg af ikke-kerneaktiver for min. 10 mia. kr., reduktion af omkostninger for 1,2 mia. kr., restrukturering af den tabsgivende gasforretning, en kapitaltilførsel på min. 6-8 mia. kr. - som faldt på plads i går med den kontroversielle aftale med Goldman Sachs - og altså endelig en reduktion af ejerandele i kerneaktiviteter - dv.s havvind.

La Caisse kommer til at indtræde i det eksisterende konsortium med en ejerandel på 25 procent. De øvrige partnere er DONG Energy, som nu har 25 procent, E.ON (30 procent) og Masdar (20 procent).

DONG Energy forsætter som serviceleverandør i forhold til drift og vedligehold af London Array, forlyder det.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

God forretning

Den præcise salgspris er 644 mio. pund eller 5,8 mia. kr. for de 25 pct. af London Array, der har en samlet kapacitet på 630 MW.

Dermed har DONG gjort en særdeles god forretning, eftersom energiselskabet i 2009 betalte 8,2 mia. for hele sin andel, hvoraf selskabet nu altså afgiver halvdelen af sin del.

“Vi er glade for at have indgået aftale med en så troværdig finansiel investor som La Caisse, og jeg er overbevist om, at La Caisse vil blive en værdifuld partner i dette prestigefyldte projekt,” udtaler Samuel Leupold, koncerndirektør i DONG Energy Wind Power.

I det regnestykke er det værd at notere sig, at parterne bag London Array i september sidste år solgte transmissionsnettet for 4,1 mia. kr., hvoraf DONG høstede halvdelen.

Dermed har det danske energiselskab inkasseret knap 7,9 mia. kr. allerede nu - og selskabet sidder stadig på 25 pct. af vindparken, som årligt genererer omkring 1,7 mia. kr. i salg af strøm.

DONG sælger hollandsk handelsselskab

“Reduktion af vores ejerandele i vindprojekter er en central del af vores forretningsmodel og vores strategi er fortsat at indgå aftaler med industrielle og finansielle partnere til vores havmølleparker for at hjemtage en del af værdi skabelsen, dele risikoen i porteføljen og fremskaffe kapital til nye investeringer i offshore vind. Vi ser frem til at fortsætte samarbejdet med partnerne bag London Array-konsortiet, herunder nu også La Caisse," siger Samuel Leupold.

Flagermus lukker ned for vindmøller

DONG Energy og La Caisse har også indgået en langsigtet købsaftale om elproduktionen og de grønne certifikater fra La Caisse’s andel i London Array 1.

Selskabet oplyser, at handlen mangler forskellige myndighedsgodkendelser, men forventes endeligt gennemført i første halvdel af 2014.

En stribe gode nyheder

Handlen bliver positivt modtaget af Mark Schindele, DONG-analytiker i Nordea,

"Fra et investor- og ratingsynspunkt har der været en strøm af gode nyheder fra DONG på det seneste. Usikkerheden om den finansielle situation er især blevet reduceret af kapitaludvidelsen. Det er et nøgleelement, men det her frasalg er kun med til at øge troen på DONG,” siger han til EnergiWatch og tilføjer:

”Nu må vi se, hvad der sker, når rating bureauerne kigger på DONG igen.”

Med handlen har DONG på kun to dage sikret sig knap 19 mia. kr., 13 fra kapitaludvidelsen og 5,8 mia. kr. fra London Array-frasalget.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

DONG sælger hollandsk handelsselskab

Flagermus lukker ned for vindmøller

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også