Siemens: 3-5 GW årligt i USA uden PTC

Selv hvis PTC-ordningen skrottes i USA, vil der være efterspørgsel på vindmøller, siger Siemens-chef Jan Kjærsgaard til Børsen.
Jan Kjærsgaard, Siemens. Foto: Jesper Voldgaard | Foto: Jesper Voldgaard
Jan Kjærsgaard, Siemens. Foto: Jesper Voldgaard | Foto: Jesper Voldgaard
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

Nye amerikanske krav til CO2-udledningerne fra landets kraftværker kan betyde, at vindmøllemarkedet allerede fra 2016 kan være på omkring 3-5 gigawatt årligt, selvom politikerne skulle beslutte sig for at skrotte den amerikanske PTC-ordning (en skatterabat for vindkraft).

Sådan lyder det fra Siemens Wind Power i dagens udgave af Børsen.

"Vi ser et potentielt markedet i USA på 3-5 gigawatt uden støtte fra 2016. Der er en mulighed for, at der kommer en PTC, men den vil ikke betyde den store vækst," siger Jan Kjærsgaard, CEO for Siemens Wind Power Onshore.

Fri bane for britisk 1.200 megawatt havmøllepark

Størstedelen af markedet på 3-5 gigawatt vil blive skabt af landets planlagte lov for CO2-udledninger fra kraftværker, mens resten vil blive skabt af, at en række stater får klare regler for, hvor meget grøn energi der skal produceres, lyder Siemens-forudsigelsen.

Analytiker: God forretning klart muligt uden PTC

Det er langt fra de bedste "vindår" i USA, hvor der i 2012 blev opsat mere end 12 gigawatt. Til gengæld er det også langt fra bunden - sidste år blev kun opsat omkring én gigawatt.

Omkring halvdelen af de amerikanske stater har minimumskrav til andelen af vedvarende energi, og kravene opjusteres løbende, fortæller analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

"I de år man kan få skatterabatten, er det ekstremt attraktivt, så det vil energiselskaberne selvfølgelig gå efter. Men det er også muligt at lave rigtig god forretning ud af det i USA uden PTC'en," siger analytikeren til EnergiWatch med henvisning til, at der findes en stribe områder med meget gunstige vindforhold, som kan generere en meget stor strømproduktion.

Kringlet liv

PTC'en har levet et omskifteligt liv siden den blev introduceret i 1980'erne, og det har præget det amerikanske vindmøllemarked. Det har typisk været demokrater, der har kæmpet for skatterabatten, mens republikanerne har været modstandere.

Obama-administrationen arbejder for en forlængelse af ordningen, der udløb ved årsskiftet. Den seneste ændring af aftalen betød imidlertid, at det indtil 1. januar 2014 var muligt at kvalificere projekter, som først blev opført i 2016. Et vindue som udløste flere tusinde megawatt rammeaftaler til blandt andet Vestas.

”På den kortere bane ser Vestas ret gode ud i USA. Jeg forventer, at en meget stor del af stor del af de rammeaftaler, der blev indgået vil blive udløst. Det vil give et pænt aktivitetsniveau, hvor kapaciteten kan blive udnyttet," siger Janne Vincent Kjær, Vestas-analytiker i Jyske Bank, til EnergiWatch.

Obama med miljøplan: Skal reducere CO2 fra kraftværker

Buffett klar med ekstra 15 mia. dollar til vind

Forventning til PTC-forlængelse styrket

PTC kan komme til afstemning i Senatet i næste uge

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også