Solcellebranche: Vi holdes for nar

Solcellefirmaer lukker, fordi EU-godkendelse af danske regler trækker ud.
AF KURT HEDEVANG

Solcellefirmaer, der afskediger eller helt drejer nøglen om og lukker forretningen.

Det bliver konsekvensen af, at EU-Kommissionen igen stiller nye spørgsmål til Energistyrelsen om det danske solcelleregler.

"Solcellemarkedet er nu sat helt i stå, og man holder en branche for nar. Derfor frygter vi, at mange aktører i branchen nu vælger at opgive."

Så hårdt trækkes situationen op af Signe Antvorskov Krag, der er formand for VE-Byg under Dansk Byggeri.

Nødråbet fra branchen, der i 2012 opstillede cirka 70.000 solcelleanlæg i Danmark og beskæftigede 5.000-7.000 mennesker, kommer, efter at EU-Kommissionen har forlænget godkendelsesproceduren for de danske solcelleregler ved at kræve yderligere svar af Energistyrelsen.

Dermed aner man i branchen ikke, hvornår den næste solcellepulje kan blive frigivet. Udsigten til at få frigivet en pulje har ellers skabt en vis optimisme i branchen.

I venteposition

"Nu er det 573 dage siden, at Folketinget lukkede den eksisterende solcelleordning. Dengang var forventningen, at en ny solcellemodel kunne blive godkendt af EU-Kommissionen i løbet af 2013 eller senest i begyndelsen af 2014.

Men nu er processen blevet forlænget, og da vi ikke har nogen tidshorisont, vil firmaer begynde at lukke, fordi de ikke kan leve med usikkerheden," forklarer Signe Antvorskov Krag.

"Uvisheden har sat markedet i stå, fordi firmaerne ikke ved, hvilke regler der er gældende. Det betyder, at hverken sælgere og købere tør at handle. Det frustrerende er, at vi end ikke hvad, hvad det er, EU-Kommissionen nu vil have svar på.

Der er tale om et stort lovkaos. Derfor har vi set, at firmaerne er begyndt at afskedige ansatte. Derfor ved vi lige nu ikke, hvor stor branchen er. Og derfor bliver det næste, at firmaer lukker," tilføjer Signe Antvorskov Krag.

Tre problemer

Efter halvandet års ventetid peger hun nu på tre store problemer for solcellebranchen:

  • Branchen bør have krav på at få at vide, om EU-Kommissionen kan og vil godkende den danske solcellemodel. Hvis det ikke sker, har branchen ventet forgæves i to år.
  • Kommuner er kommet i klemme med solcelleanlæg, på grund af kravet om at kommunale solcelleanlæg skal udskilles i selvstændige selskaber. Det er en betingelse for at kunne nettoafregne strømmen fra solcelleanlæggene.
  • Der skal findes en løsning for de aktører, der i mere end et år har udnyttet gamle overgangsbestemmelser. Der er på baggrund af disse bestemmelser tilsluttet anlæg for over 100 MW.

"Desværre har regeringen valgt at sætte solcelleområdet på stand-by, indtil der foreligger en EU-godkendelse. Det er et politisk valg, men man kunne godt give anlæggene en betinget godkendelse med forbehold for EU-godkendelsen for at skabe klarhed," siger Signe Antvorskov Krag.

"Der er et meget stort behov for, at partierne bag energiforliget skaber klarhed for, om de opførte 100 MW opfyldes overgangsbestemmelserne," understreger hun.

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) udtrykker over for epn.dk forståelse for frustrationerne i solcellebranchen. Men han kan ikke hjælpe her og nu.

"Energistyrelsen svarer på Kommissionens spørgsmål så hurtigt det er muligt, i håb om at speede sagen op. Men mange af disse sager om godkendelse af statsstøtte tager desværre lang tid," konstaterer Rasmus Helveg Petersen.

Kommissionen udskyder dansk solcelleafklaring

EnergiMidt venter nyt boom for solceller

2013 blev rekordår for solceller

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også