EnergiMidt venter nyt boom for solceller

Ny solcellepulje vil give mulighed for 4.000-5.000 private anlæg.
AF KURT HEDEVANG

Godt 89.000.

Så mange solcelleanlæg er der ifølge den seneste opgørelse på Energinet.dk i Danmark.

Men tallene viser også, at solcellemarkedet nærmest er sat i stå. I år er der nemlig kun kommet godt 400 anlæg til.

Men det vil ændre sig, og Danmark kan igen komme til at opleve et boom for solcelleanlæg. Det vurderer i hvert fald energiselskabet EnergiMidt på baggrund af en forventning om, at der snart vil blive frigivet en ny solcellepulje på 20 MW.

Betingede købsaftaler

Derfor har EnergiMidt allerede nu valgt at lade kunder indgå købsaftaler, der er betinget af, at solcellepuljen frigives i år.

Med den solcellepulje, der venter i kulissen, vil interessen for solceller stige.Jørgen Due Thomsen, forretningschef i EnergiMidt

"Vi har allerede aftaler med cirka 100 kunder, og det er vores opfattelse, at interessen for solceller igen er stigende, efter at markedet nærmest har været sat i stå," lyder det fra Jørgen Due Thomsen, der er forretningschef i EnergiMidt.

Han indrømmer dog også, at ordet "boom" måske er lidt voldsomt.

"Det er selvfølgelig et spørgsmål om ord, men vi oplever, at der er stor interesse for at kunne sælge overskudsstrømmen fra et solcelleanlæg for 1,30 kr. per kWh. Med den solcellepulje, der venter i kulissen, vil interessen stige yderligere," siger Jørgen Due Thomsen.

Op mod 5.000 nye anlæg

Af den forventlige solcellepulje på 20 MW vil 10 MW være afsat til privatkunder, mens den anden halvdel reserveres til fællesanlæg som boligforeninger eller solcellelaug.

Puljen til privatkunder vil ifølge Jørgen Due Thomsen svare til 4.000-5.000 anlæg. Det er måske knapt så stort et boom som i 2012, da der blev opstillet cirka 70.000 solcelleanlæg i Danmark.

"Vores erfaring fra boomet i 2012 fortæller os, at det kommer til at gå stærk, når puljen frigives. Lige nu er sagen oppe at vende i EU, men så snart puljen frigives, vil der blive travlhed," siger Jørgen Due Thomsen.

Anlæggene bliver mindre

Han fortæller, at danskerne nu køber mindre solcelleanlæg end tidligere.

"Tidligere skulle anlæggene producere så meget som muligt. Nu gælder det om, at anlægget passer til boligens forbrug, så man bruger mest mulig strøm, mens den produceres. Derfor er anlæggene typisk på 2-4 kW. Det betyder også, at et solcelleanlæg nu kan anskaffes fra cirka 50.000 kr.," forklarer Jørgen Due Thomsen.

Det fleste anlæg koster dog 60.000-80.000 kr.

Elregningen kan halveres

"2014 tegner til at blive et rigtig godt solcelleår, fordi håndværkerfradraget i gennemsnit barberer et år af tilbagebetalingstiden," tilføjer Jørgen Due Thomsen.

Ifølge EnergiMidt reducerer solceller typisk elregningen med op til 50 pct. Et solcelleanlæg skulle holde i 25 år og være tilbagebetalt efter 10 år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs