Alstom nærmer sig Amerikas første havmøllepark

Havmølleparken Block Island, der opføres med fem Alstom-møller, ser ud til at overhale danskerprojektet Cape Wind og blive USA's første vindpark til vands.
Foto: Alstom
Foto: Alstom

Meget tyder på, at Alstom overhaler Siemens indenom, så det bliver franske møller, der snurrer i Amerikas første havvindmøllepark.

I går fik franskmændenes Block Island-projekt et helt afgørende go, da de lokale myndigheder gav tilladelse til at opføre fem 6 megawatt (MW) Alstom-møller på havet ud for delstaten Rhode Island.

Bag det 30 MW store Block Island-projekt står konsortiet Deepwater Wind, som ejes af hedgefonden DE Shaw, der allerede er ved at kigge sig om efter andre projekter.

Fulde drøn

Deepwater skriver på sin hjemmeside, at man forventer at have de sidste myndighedsgodkendelser på plads i løbet af foråret til Block Island, og de fem Alstom-møller er i øjeblikket ved at blive samlet og forventes installeret næste år.

"Det er godt nok kun fem møller (Block Island, red.), men det kører på fulde drøn allerede nu. Og kunden, som starter med at lave 30 megawatt, har en projektportefølje på 1.5 gigawatt. Derfor er de selvfølgelig også interessante at snakke med,” har Anders Søe-Jensen, Alstoms vice president for offshore vind, tidligere fortalt EnergiWatch (læs tema om Alstoms offshore-satsning i seneste EnergiWatch-magasin her).

Deepwater Wind offentliggjorde for nylig, at man samarbejder med Principle Power om et 30 MW projekt på den amerikanske vestkyst.

Her har man sikret sig knap 50 mio. dollar i støtte fra de amerikanske myndigheder til at teste et nyt flydende fundament, kaldet WindFloat, som Principle Power har udviklet. Ved Block Island-projektet bruger man traditionelle, bundfaste fundamenter.

Cape Wind overhales

De nye godkendelser til Block Island sætter danskerprojektet Cape Wind under pres. Da PensionDanmark offentliggjorde sin betingede milliardinvestering i den planlagte amerikanske havmøllepark på hele 468 MW park, lød det, at det var landets første havvindmøllepark, men det ser mere og mere tvivlsomt ud, at de mange danske virksomheder involveret i Cape Wind kan løbe med den ære.

Udover PensionDanmarks milliardinvestering står Siemens for at levere møllerne, der produceres i Jylland, mens Rambøll har designet fundamenterne, som Bladt Industries producerer og sender over Atlanten fra Aalborg.

Endelig yder vindkonsulenterne K2 Management rådgivning, mens EKF, Eksportkreditfonden, har stillet sin største lånegaranti nogensinde på i alt på 3,2 mia. kr. til Cape Wind.

Nordmænd får kontrakt på amerikansk Alstom-park

Franskmænd vinder offshore-ordre i USA

USAs første offshore-auktion afgjort

Ny stor optur til dansker-projekt i USA

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også