Ny stor optur til dansker-projekt i USA

Folkene bag Cape Wind kan glæde sig over retslig sejr nummer 26 og en dommer-svada til sagsøgerne.
Foto: Siemens
Foto: Siemens

Endnu et søgsmål er ryddet af vejen for Cape Wind på 468 megawatt, der er USA's første havmøllepark.

Vindparken har været undervejs siden starten af 00'erne. På trods af, at projektet har været bombarderet med søgsmål fra dag ét, der har forsinket projektet, ser det dog ud til, at parken bliver til noget.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

I denne omgang er søgsmålet rettet mod både Cape Wind, strømkunden NStar og myndigheden DPU, Department of Public Utilities, der har godkendt aftalen om køb af strøm fra de 130 Siemens-møller.

Sagsøgerne har anført, at PPA-aftalerne (Power Purchase Agreements) har været lovstridige. Dommer Richard Stearns har afvist dommen med henvisning til et tillæg i den amerikanske forfatning, der giver stater immunitet for at blive sagsøgt for tidligere hændelser i den føderale ret.

Dommer: Grænsen er nået

Trods procedure-fejlen siger dommer Stearns, at sagsøgerne ville have tabt sagen alligevel. Han kalder deres ankalger om, at DPU dikterede, at NStar skulle købe strøm fra Cape Wind til en bestemt pris for "vildledende" og "forkerte".

"Der kommer et punkt, hvor retten til at indbringe en sag bliver til et irriterende misbrug af den demokratiske proces. Af den årsag har jeg håndteret denne sag så hurtigt som muligt," siger Richard Stearns i kendelsen.

Multimilliardær bekæmper Mögers vindeventyr i USA

Det er 26 gang, at modstanderne af vindprojektet, der mestendels består af olie- og kulfinansierede grupper i en grøn forklædning, taber en retsstrid om projektet. Ifølge Cape Cod Times mangler der fortsat at blive ryddet to retssager af vejen. De første to sager blev vundet allerede i 2003 (se oversigt her).

Blandt de mest kendte modstandere er Koch-familien, hvis industriimperier har gjort to af brødrene - Bill og Ed - til nogle af de rigeste i verden. De har med deres lillebror Charles, som også er dollarmilliardær på fossile forretninger, gjort livet surt for det store vindprojekt i USA, som PensionDanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen sidste sommer annoncerede, at han ville skyde 1,2 mia. pensionskroner i.

Endelig finansiering mangler

Cape Wind-projektet har et massivt dansk aftryk. Udover PensionDanmarks milliardinvestering står Siemens for at levere møllerne, der produceres i Jylland, mens Bladt Industries producerer fundamenterne og sender dem over Atlanten fra Aalborg.

Endelig yder vindkonsulenterne K2 Management rådgivning, mens EKF, Eksportkreditfonden, har stillet sin største lånegaranti nogensinde på i alt på 3,2 mia. kr. til Cape Wind.

For at kvalificere projektet til den vigtige skatterabat PTC bestilte folkene bag projektet en del arbejde inden årsskiftet. Lige nu er folkene bag godt i gang med at skaffe de nødvendige investorer til projektet, der forventes at koste omkring 14 mia. kr.

En række internationale storbanker har foreløbig meldt sig på vognen, og det er forventningen, at projektfinansieringen efter gentagne forsinkelser kan lukkes inden længe.

"Denne vigtige retslige sejr giver os yderligere momentum i forhold til at sikre projektfinansieringen og producere energimæssige, økonomiske og miljømøssige fordele for regionen og USA ved at søsætte en indenlandsk offshore-industri," siger Jim Gordon, direktør for Cape Wind i en meddelelse.

Ny optur til stort dansker-projekt i USA

EKF: Cape Wind-garanti er den største nogensinde

USA's første havvindmøllepark skal stå på nordjyske fødder

Siemens tyvstarter PensionDanmarks USA-projekt

Multimilliardær bekæmper Mögers vindeventyr i USA

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også