Vestas beskyldes for hævnmotiv

Strid: Vestas vred armen rundt på storkunde for at ramme fyrede direktører, hævder vindmøllekoncernens tidligere topchef.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
AF MICHAEL STENVEI | NICOLAI RAASTRUP | JESPER HØBERG, JYLLANDS-POSTEN

Vestas har taget sin storkunde Global Wind Power som gidsel i en uanstændig straffeaktion mod de to fyrede direktører Henrik Nørremark og Hans Jørn Rieks.

Sådan lyder den opsigtsvækkende anklage fra Vestas’ tidligere topchef Johannes Poulsen.

Som beskrevet i Jyllands-Posten gennem den seneste uge er de to fyrede direktører hovedpersoner i et dansk-tysk sagskompleks, hvor politiet undersøger, om en stribe tidligere Vestas-chefer ulovligt har tjent penge på at gøre private forretninger på Vestas’ bekostning.

Magtkamp var hverdag i Vestas

Rieks og Nørremark har deres egen kreds af støtter, som mener, at sagen er udtryk for personforfølgelse efter et dramatisk magtopgør i toppen af Vestas op til fyringen af Nørremark i februar 2012.

En af dem er Johannes Poulsen, som var topchef i Vestas igennem 15 år, og som i den periode byggede Vestas op fra en omsætning på 10 mio. kr. til 10 mia. kr.

Vestas i opgør med spanske eks-chefer

Han er stærkt kritisk over for Vestas’ ageren over for Nørremark og Rieks og langer bl.a. ud efter vindmøllekoncernen for at have bragt den mangeårige samarbejdspartner Global Wind Power i Thisted i alvorlige problemer.

Global Wind Power, hvor Johannes Poulsen i dag er bestyrelsesformand, kom i seneste regnskabsår, 2012/2013, ud med et millionunderskud på grund af store problemer på projekter i Rumænien, som Vestas har leveret møller til.

"Skulle straffes"

Global Wind Power oplyser, at problemerne primært opstod som en konsekvens af ændrede afregningspriser, men oveni kastede Vestas angiveligt selskabet ud i en likviditetsmæssig krise.

"Vestas opførte sig groft uanstændigt på to projekter i Rumænien," siger Poulsen.

Ifølge Global Wind Power var Rieks med til at forhandle aftalevilkårene på plads med Global Wind Power på vegne af Vestas, og som tidligere beskrevet i Jyllands-Posten har Rieks tætte relationer til Global Wind Power og dets stifter, Henrik Amby.

Skarpt angreb på Vestas’ møllesalg til medarbejdere

Ifølge Johannes Poulsen havde Vestas et tilgodehavende hos Global Wind Power i ét projekt, mens det forholdt sig omvendt i et andet.

Ifølge samme gennemtrumfede Vestas en udligning på et stærkt kritisk tidspunkt, og tingene begyndte angiveligt først at gå i hårdknude, da Henrik Nørremark og Hans Jørn Rieks var blevet afskediget i i Vestas.

Derfor opfatter han problemerne i Rumænien som en hævnaktion fra Vestas.

"Jeg tror, at det er en gammel idé, der har ligget bag: At nogle skulle straffes på vegne af de navngivne personer, vi taler om her (Rieks og Nørremark, red.)," siger Johannes Poulsen.

Direktør i Global Wind Power Henrik Amby bekræfter:

"Vi kunne måske nok have ønsket os en smule mere fairness fra en gammel samarbejdspartner, men det vil vi hellere drøfte med Vestas end i pressen," siger han

På spørgsmålet, om Global Wind Power er kommet ud af den likviditetsmæssige klemme, svarer Amby:

"Når man får skrammer, går der altid lidt tid, inden såret er lægt. Men vi er forhåbentlig på den rigtige side af det."

I Vestas afviser marketing- og kommunikationsdirektør Morten Albæk den tidligere Vestas-direktørs udlægning:

"Hverken vores nuværende bestyrelsesformand, næstformand eller adm. direktør har nogensinde truffet de pågældende personer, og det har intet at gøre med hævn. I stedet handler det om at drive en virksomhed med klare forretningsgange og styr på de etiske principper," siger han.

Vestas er begyndt at hyre igen

Vestas i hopla efter uventet stærkt Q1-regnskab

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også