Vestas i opgør med spanske eks-chefer

Chefer beskyldt for at score millioner på at udstede falske fakturaer til Vestas.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
AF MICHAEL STENVEI | NICOLAI RAASTRUP | JESPER HØBERG, JYLLANDS-POSTEN

En sag om svindel for 90 mio. kr. i Vestas’ spanske datterselskab, Vestas Eólica, trækker klare paralleller til bagmandspolitiets efterforskning i Danmark af en stribe tidligere vindmøllechefer.

Tidligere formand kritiserer Vestas for »uværdig« opførsel

Sagen blev meldt til de spanske myndigheder omkring årsskiftet mellem 2008 og 2009, og den verserer stadig, oplyser Vestas, som derfor ikke vil kommentere den yderligere. Ifølge en meddelelse fra 2009 til fondsbørsen havde nuværende og tidligere ledende medarbejdere begået bedrageri ved at udstede falske fakturaer til Vestas Eólica fra egne selskaber.

Derudover havde de ifølge Vestas været i stand til at opnå "lavere priser eller andre former for kompensationer".

"På den måde har de involverede selskaber, drevet af den mistænkte personkreds, kunnet opnå priser under markedsniveau og derved kunnet tilegne sig en ulovlig økonomisk gevinst," hed det i børsmeddelelsen fra 2009.

Ligner sagen fra Danmark

Som omtalt i sidste uge undersøger bagmandspolitiet netop nu, om tidligere Vestas-chefer ulovligt har skaffet sig økonomiske fordele på Vestas’ bekostning ved at lave private forretninger på vindmøllemarkedet.

Ifølge chef for bagmandspolitiet Henrik Helmer Steen er der indtil nu ikke tegn på bedrageri med falske fakturaer i det danske sagskompleks, men:

"Det handler om, at man ifølge anmeldelsen via sin dobbeltrolle har givet sig selv nogle fordele. Det er klart, at hvis jeg kan sidde på begge sider af bordet og på den ene side repræsentere Vestas og på den anden repræsentere et selskab, som jeg selv er medejer af, kan der måske være en tendens til, at jeg giver selskabet, som jeg selv ejer, nogle fordele. Det lyder, som om noget af det samme er anmeldt i den spanske sag," siger Henrik Helmer Steen.

Vestas-folk kunne købe vindmøller til spotpris

Den mystiske dansker

Det har aldrig været fremme, hvilke medarbejdere der blev anmeldt i den spanske sag. Ifølge spanske selskabsdokumenter drejer det sig dog bl.a. om en dansker, der har været direktør for hele Vestas Mediterranean, der har stået for salget af vindmøller i 110 lande.

Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at komme i kontakt med manden, der ikke længere er ansat i Vestas.

Vestas afviser, at koncernen har et kulturproblem.

"Vestas er en anden virksomhed i dag end dengang. Og alt fra formand, CEO, koncernledelse, vision, værdier og strategi er en anden. Vi er en virksomhed, der drives efter høje etiske principper og med et klart regelsæt for, hvilken adfærd vi forventer af vores medarbejdere. I de tilfælde, hvor vi får kendskab til overtrædelser af disse, reagerer vi prompte som illustreret ved de to politianmeldelser, vi har foretaget," hedder det i en skriftlig udtalelse.

Vestas-koryfæer: Vestas kører dårlig stil

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også