EnergiWatch

Vind-chef: De små har det svært i USA

"Det er dyrt at være fattig. Der har vi så den fordel, at vi i Acciona har et stort moderselskab," siger salgsdirektør Leif Andersen.

Foto: Acciona

Konkurrencen er knivskarp på det amerikanske vindmøllemarked, hvor de store spillere tager broderparten af ordrene, mens det er svært at være en lille og mindre kapitalstærk aktør. Det siger Leif Andersen, der er salgschef for den spanske vindmølleproducent Acciona i USA.

"Konkurrencen er som sædvanlig hård, og priserne er trykkede. En faktor er også, hvor nemt det er at finansiere dine møller, og der er det, at det er svært at være en lille vindmølleleverandør. Så selvom du har et produkt, som kan konkurrere, så kan det være utroligt svært at få det finansieret," siger Leif Andersen.

Det giver en relativ konkurrencefordel for de store, som tæller GE, Siemens og Vestas.

"For alle de andre mindre bliver det sværere og sværere, for hvis du ikke har pengene, så skal du stille nogle garantier, og de koster mange penge. Det er sådan noget med, at det er dyrt at være fattig. Der har vi så den fordel, at vi i Acciona har et stort moderselskab, så der er nogle muligheder i, at vi ikke kun er vindmølleleverandør men også har mange andre aktiviteter," siger Leif Andersen og tilføjer:

"Men det er stadigvæk en kamp, og der skal stadigvæk gøres en helt masse ekstre for at sikre investorerne, at tingene er i orden. Finansierbarheden, kvaliteten og prisen spiller lige ind, og du skal være god på alleområder for at vinde. Det er det, der gør, at konkurrencen bliver så skarp og gør, at Vestas, Siemens og GE løber med hovedparten i øjeblikket.

I forhold til priserne siger han, at en kilowatt kapacitet koster i omegnen af 1000-1200 dollar.

"Det vil så sige, at en 3 megawatt møller koster et sted mellem 3 og 3,6 mio. dollar. Hvis det er levering alene, så ligger du nok tættere på de 1000 dollar," siger Leif Andersen.

Han tilføjer, at opstilling normalt bliver foretaget af kunden selv, mens vindmølleleverandøren laver opstart (commissioning) af møllerne og yder supervision med støtte til de konstruktionsfirmaer, som sætter møllerne op.

Acciona har en ordrebog i USA på 300 megawatt, der i forhold til levering fordeler sig med 150 megawatt i år et tilsvarende antal næste år.

Akkumuleret har selskabet opsat 907 megawatt i USA og på globalt plan 4308 megawatt.

Mere fra EnergiWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Energinet skal finscreene havmiljø for 6 GW havvind

Energinet er blevet pålagt af Energistyrelsen at igangsætte forundersøgelser for i alt 6 GW havvind samt for ny placering af Hesselø Havvindmøllepark. Derudover skal Energinet forberede etablering af nettilslutningspunkter på land.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs