Vind-medalje med bagside i USA

Uvisheden ligger og venter, når Vestas har udtømt sine amerikanske rammeaftaler, lyder det fra Sydbank-analytiker.
AF RITZAU FINANS

Aktionærerne i Vestas kan formentlig se frem til, at selskabet i den kommende tid kommer til at høste faste ordrer under de store rammeaftaler, eller Master Supply Agreements, som det indgik sidste år i USA. Men på den anden side af dem ligger uvisheden og venter, efter at den vigtige støtteordning, PTC-ordningen, udløb ved årsskiftet.

"På positivsiden er der rigtig, rigtig høj aktivitet i USA, dels med at producere møller men også i forberedelsen til at skulle producere møllerne. Det, som så er bagsiden af medaljen, er jo, at tingene nok står stille hvad angår nye projekter og fremdrift i nye projekter, siger Jacob Petersen, senioranalytiker i Sydbank, til Ritzau Finans som optakt til den årlige vindmøllekonference i USA 5-8. maj i Las Vegas.

Under den PTC-ordning, der udløb ved årsskiftet, skulle blot 5 pct. af et projekts omkostninger være afholdt på det tidspunkt for at få adgang til støtten. For at nå op over den grænse indgik flere store Vestas-kunder sidste år store Master Supply Agreements, hvor en del fortsat udestår uudnyttet, men er på bestilling af komponenter på tværs af en række projekter.

"Hvis det er sådan, at du er kvalificeret til at modtage PTC-tilskuddet, så ved du det allerede nu, og så har du formentlig også tæt på bestilt dine møller. Derfor forventer jeg, at rammeaftalerne bliver udnyttet stort set fuldt ud."

Spørgsmålet er, om der kan dukke helt nye ordrer, som nåede at blive kvalificeret til PTC, udover dem indeholdt i rammeaftalerne.

"Det er for mig at se meget sent. Jeg tør ikke udelukke det fuldt ud, for der kan stadigvæk godt være nogle, der har kvalificeret sig til at få tilskuddet, men som ikke har valgt mølleleverandør – men jeg tror det ikke. Jeg tror, at meget af det, der kommer nu, er rammerne," siger Jacob Pedersen.

PTC forlængelse blæser i vinden

Et andet stort spørgsmål er om, og i givet fald hvornår, der kommer en ny forlængelse af PTC-ordningen.

"Min fornemmelse er, at vi tidligst skal noget længere frem, før det kommer. Det er helt uhyggeligt svært at sige noget begavet om, hvornår og hvordan den her bliver forlænget. Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt, at den bliver forlænget, men nu er det op til lobbyen og politikerne derovre at få den forlænget tids nok til, at vi ikke får et fuldstændigt nedfald igen i 2016, siger Jacob Pedersen.

Efter en forlængelse kan der komme til at gå en rum tid, før det udmønter sig i vindmølleordrer.

"Mit bedste bud er, at efter en forlængelse, så vil der komme til at gå et halvt års tid, før der er projekter, der har arbejdet sig så langt frem, at det for alvor kommer til at kaste ordre fra sig," vurderer analytikeren.

Han peger dog på, at det også afhænger meget af processen, for hvis de fleste regner med, at der kommer en forlængelse, så vil projektudviklere også være tilbøjelige til at arbejde sig videre frem i nogle af projekterne.

Dertil kommer, at udformningen af en eventuel ny ordning kan have betydning for det tempo, som projekternes hastes igennem med. Men den store fokus på de projekter, som nåede at komme med ind under den nu udløbne PTC, kan have sat øvrige projekter mere eller mindre på standby.

"Der er så mange projekter under opførelse i USA, som der aldrig har været før. I et eller andet omfang er det også med til at gøre, at pipelinen af nye projekter er knapt så imponerende, som den ellers kunne have været. Fokus er på alle de projekter, som nu skal være færdige," siger Jacob Pedersen.

Han venter, at der i USA i år og næste år skal opsættes møller med en kapacitet på samlet 12-13.000 megawatt.

Vestas-analytiker: Fuld kapacitetsudnyttelse i USA i 2014/15

Vestas: En uge i fokus med USA-konference og regnskab

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også