Vestas-analytiker: Fuld kapacitetsudnyttelse i USA

Der bliver smæk på Vestas' amerikanke produktionslinjer i år og næste år, lyder forventningen fra analytiker, der forventer et output på op imod 2 gigawatt.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
AF RITZAU FINANS

Vestas vil i år og i 2015 have fuld damp på sine fabrikker i USA med en produktion på op imod 2 gigawatt (GW) årligt, primært til eksekvering af ordrer i USA men også Canada og Mexico.

Det forventer aktieanalytiker Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank, som også regner med, at Vestas kan se frem til en fuld udnyttelse af de store rammeaftaler, som selskabet indgik i USA sidste år.

"Med de faste ordrer og de rammeaftaler, som de også fik i andet halvår af 2013, og som jeg regner med vil blive udnyttet, så forventer jeg, at Vestas vil stå med fuld kapacitetsudnyttelse på sine fabrikker i USA i 2014 og 2015," siger Janne Vincent Kjær til Ritzau Finans i en optakt til starten på den årlige amerikanske vindmøllekonference i USA 5-8. maj i Las Vegas.

Med forventningen om, at rammeaftalerne bliver udnyttet fuldt ud, estimerer hun, at Vestas på sine amerikanske fabrikker kommer til at skulle producere 1,9 GW i 2014 og 2,0 GW i 2015. Det er inklusive nogle ordrer også i Mexico og Canada, som også er med til at udnytte den amerikanske kapacitet.

Til USA specifikt regner hun med, at Vestas skal levere omkring 1,5 GW i 2014 og det samme i 2015.

Vestas annoncerede sidste år store rammeaftaler, Master Supply Agreements, med EDF, RES, ENEL og First Wind. De var samlet på 3488 megawatt, hvor 2324 megawatt endnu ikke er udnyttet. Udover en fuld udnyttelse af dem regner analytikeren ikke med at se helt nye ordrer inden for det tidsmæssige vindue, som den nu udløbne støtteordning PTC åbnede op for.

"Jeg har ikke nogen forventning om, at der kommer noget udover de her rammeaftaler. Jeg forventer bare, at de bliver udnyttet, siger Janne Vincent Kjær.

Forventningen om en udnyttelse af rammeaftalerne bygger hun blandt andet på flere af aftalernes specielle konstruktion med komponentbestillinger på tvære af forskellige vindmølleparker.

"Det er skruet sådan sammen for netop at kvalificere sig til PTC, og så er det naturligt, at man følger op med de resterende komponenter. Det er derfor, at jeg ser en ret stor sandsynlighed for, at de bliver udnyttet," siger analytikeren.

Tidligere har PTC-ordningen haft en anden konstruktion med et fuldstændigt udløb op til et årsskifte, men ved den seneste forlængelse blev det ændret til, at et projekt, efter nærmere beskrivelser, blot skulle være påbegyndt, herunder skulle der være afholdt en udgift på mindst 5 pct. af projektets investering.

Det spreder opsætningsaktiviteten længere ud i forhold til tidligere, hvor et projekt skulle stå færdig senest 31. december.

"De her leverancer afvikles i 2014 og 2015, men nogle af dem rækker også helt ind i 2016. Det er med til at sikre noget stabilitet på markedet i forhold til tidligere, hvor vi har haft et ”boom-bust” marked. Så den her udformning af PTC og de muligheder, det har åbnet op for, gør selvfølgelig, at vi får et noget mere stabilt marked på trods af, at ordningen er udløbet," siger Janne Vincent Kjær.

Yderligere helt nye ordrer vil være betinget i hvert fald af, at der kommer en forlængelse af PTC-ordningen.

"Og så tror jeg, at vi kommer til at se samme effekt, som sidste gang med, at der er en del, der er rykket frem. Så hvis vi får en forlængelse af PTC’en, så tror jeg først, at det får en effekt på ordreindgangen noget senere - først tidligst i 2015, siger Janne Vincent Kjær.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også