EnergiWatch

Vestas-chef: USA-rammeaftaler er uafhængige af ny PTC

Den amerikanske vindstøtteordning er ikke afgørende for Vestas på kort sigt, men klarhed på den lange bane er helt klart at foretrække, lyder det fra Vestas' salgschef Juan Araluce.

Foto: Vestas

På den korte bane påvirkes Vestas’ situation i USA formentlig ikke voldsomt af det politiske spil om en forlængelse af den vigtige PTC-støtteordning. Men på den lange bane ønsker selskabet sig – som alle andre i branchen – mere langsigtet klarhed over støttebilledet.

Det siger salgschef Juan Araluce i et interview med Ritzau Finans.

Den amerikanske PTC-ordning, der giver en skatterabat til vindmølleejere i ti år, udløb ved nytår. Men sidste uge var en toårig fornyelse af den med i en lovpakke, der blev godkendt i Senatets finanskomité, så politikerne i hele Senatet nu skal debattere og stemme om den.

PTC’en var dog i 2013 anderledes end tidligere, da den tillod støtte til vindprojekter, som opføres efter udløbet, så længe mindst 5 pct. af investeringerne var sat i gang inden deadline ved nytår.

Det nød blandt andre Vestas godt af, da selskabet – ud over faste og ubetingede ordrer på knap 1,5 gigawatt (GW) – fik rammeaftaler, der kan give ordrer på op mod yderligere 2,5 GW.

Én af de rammeaftaler kastede sidste uge en ordre på 194 MW af sig, og Juan Araluce tror, at der er mere på vej, uanset PTC’ens fremtidige status.

"Med den ordning, der er på plads lige nu, forventer vi, at de betingede ordrer bliver til faste ordrer i år eller næste år, uanset om der kommer en forlængelse," siger Juan Araluce til Ritzau Finans.

Han afstår fra at vurdere, om PTC-forlængelsen kommer igennem, men gentager branchens ønske om mere stabilitet fra politikerne, der har ladet PTC’en udløbe ni gang på lidt over to årtier.

"Vi ser store stigninger og fald i markedet på grund af det. Hver gang PTC’en udløber, falder markedet omkring 80-90 pct., for så at stige igen. Det ville være ideelt for os med en langsigtet ordning, der – uanset hvad den er – giver os det langsigtede udsyn, branchen har brug for," siger Juan Araluce.

Vestas: PTC-forlængelse et (lille) skridt nærmere

Banker: Mere optur på vej til Vestas

Vindstøtte med på lovforslag

Analytiker: Vestas får udnyttet USA-rammeaftaler

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs