Banker i kø for at låne Runevad penge

For halvandet år siden smækkede bankerne kassen i. Nu er der rift om at være Vestas' bankforbindelse.
Foto: Joachim Ladefoged
Foto: Joachim Ladefoged
AF RITZAU FINANS

Vestas har fået etableret en ny kreditfacilitet på 1 mia. euro, og den blev dermed større end de 850 mio. euro, som selskabet i februar meddelte, at det havde fået bevilget, betinget af forhold og dokumentationer, som nu er faldet endeligt på plads.

"Vi lavede aftalen med fire banker til at starte med, og så har der været en udpræget interesse fra andre banker til også at være med og deltage," forklarer Henrik Guldbæk Welch, Senior Vice President, Group Treasury, hos Vestas til Ritzau Finans om det nye beløb for faciliteten.

Fem år

Fra start var aftalen indgået med Nordea, DNB, HSBC og SEB, men nu er også Société Générale og Unicredit kommet med ind over. Med etableringen er en facilitet på 650 mio. euro ydet af ni banker blevet slettet. Ifølge Welch er der tale en en meget attraktiv og fleksibel finansieringsløsning for selskabet.

Vestas høster knap 200 megawatt i USA

"Vi har den her facilitet til rådighed i fem år, hvilket er en ting, der er meget stærkt ved den her kreditfacilitet. Det andet er den fleksibilitet, der er indbygget i kreditten. Den kan bruges til både at lave lån op til 500 mio. euro, og så kan den for hele milliarden bruges til at stille garantier i forbindelse med vores projekter," siger Henrik Guldbæk Welch.

Vestas skal jævnligt stille forskellige typer af garantier i forbindelse med afvikling af vindmøllekontrakter. Det kan eksempelvis være garantier for forudbetalinger fra kunder, eller garantier for levering og sommetider også garantier efter afviklingen.

Stærkt beredskab

Normalt afleverer Vestas et projekt inden for 12 til 18 måneder. I de første 6-12 måneder kan der være stillet en forudbetalingsgaranti, og i perioden efter seks måneder og op til 18 måder kan der være aftalt hvad selskabet kalder en "performance"-garanti. I perioden efter afleveringen og løbende 1-2 år kan der være ydet en såkaldt "Warranty"-garanti.

Vestas scorer ordre i Italien

"Garantierne ligger på i størrelsesordenen ca. 10 pct. af kontraktsummen som et gennemsnit hen over perioden. Hele det her garantikompleks kan vi klare blandt andet inden for den her kreditfacilitet. Samtidig har vi stadigvæk nogle bilaterale garantilinjer, så vores beredskab er rigtigt, rigtigt stærkt," siger Henrik Guldbæk Welch.

Masser af likviditet

Til at starte med bliver kun en mindre del af faciliteten udnyttet.

"Vi kan låne en milliard, men vi har masser af likviditet i øjeblikket. Vi kommer i starten til at udnytte en lille del, i størrelsesordenen under 100 mio. euro, på garantidelen, mens likviditetsdelen er uudnyttet," uddyber han.

Han forklarer, at Vestas uanset trækket på faciliteten betaler et commitment fee for at have faciliteten stillet til rådighed, hvilket er en procentsats, som betales løbende.

Vestas i nyt kredithop

I modsætning til den tidligere kreditfacilitet på 650 mio. euro er den nye og større facilitet ydet på usikret basis. Udover den nye facilitet har Vestas et obligationslån på 600 mio. euro, som udløber til marts 2015. Selskabet har endnu ikke truffet beslutning om, hvorvidt det skal afløses af noget nyt - eller blot indfries.

"Vi har jo en del midler i forbindelse også med vores kapitaludvidelse, så vi har masser af likviditet til simpelthen at indfri det på det tidspunkt. Den anden mulighed er at optage et nyt obligationslån, hvis betingelserne ellers er i orden," siger Henrik Guldbæk Welch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også