Svævende "vind-donut" fremtidens vindmølle

Fremtidens vindmøller behøver ingen tårne og fundamenter - de skal svæve i luften. Se video.
Strømmen fra møllen sendes til jorden gennem et flere hundrede meter langt kabel. | Foto: PR-foto
Strømmen fra møllen sendes til jorden gennem et flere hundrede meter langt kabel. | Foto: PR-foto

En helt ny og mildt sagt anderledes type vindmølle er på vej til at ramme markedet. Møllen - der meget passende, når man har set billederne, har fået øgenavnet "Sky Donut", hedder dog officielt 'Bouyant Wind Turbine' (BAT), og adskiller sig fra samtlige andre vindmøller ved at svæve frit i luften.

Konceptet går i korte træk ud på, at man har bygget møllen inde midt i et gigantisk helium luftskib. Møllen kan derefter sendes til vejrs, hvor vindforholdene af naturlige årsager er gunstige. Samtidig er møllen ikke bundet til ét bestemt sted, men kan sættes ind, hvor der er behov. For eksempel i øde områder, i katastrofeområder eller over havet.

Tanken er at BAT-møllen skal svæve i en højde på cirka 600 meter. Det er næste tre gange så højt som verdens højeste vindmølle. I en højde på 600 meter er energiudbyttet fra vinden mellem seks og otte gange højere end ved landjorden.

Den svævende mølle er op til 90 procent billigere end traditionelle vindmøller, når det kommer til installation og transportomkostninger. Se producenterne fortælle om den svævende mølle i videoen i bunden af artiklen.

Fremtidens møller skal flyde 

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Foto: altaeros
Foto: altaeros

Første prototype klar

Konceptet lyder fantasifuldt - og der er uden tvivl også gået mange kreative tanker forud for møllen. Men møllen er nu en realitet, og vil om kort tid blive sat i drift ved byen Fairbanks i Alaska. Møllen bliver den første svævende vindmølle i verden.

Bag BAT-møllen står det Boston-baserede iværksætterfirma Altaeros, der udspringer fra det legendariske tekniske universitet MIT, Massachusetts Institute of Technology.

Selskabet ser i første omgang møllen som et alternativ til traditionelle diesel-generatorer, men på sigt kan møllen udvikles til også at være et alternativ til traditionelle vindmøller. Ifølge Altaeros kan de svævende vindmøller erstatte traditionelle møller ved store mine-områder, på militærbaser og på mindre øer.

Er det her fremtidens mølle-fundament?

Altaeros er ikke det eneste selskab, der satser på svævende vindmøller. En række andre selskaber arbejder i følge nyhedssitet The Atlantic på tilsvarende møller - blandt andet det Google-ejede teknologifirma Makani Power.

Så vidt vides har hverken Vestas eller Siemens planer om et modsvar til den svævende vindmølle.

Du kan læse mere om den nye svævende vindmøller her.

Industrien: Vindmøller skal ud, hvor de ikke kan bunde

Mitsubishis flydende vindmølle-eventyr undervejs

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også