NKT: Spirende optimisme i søkabler

En kontrakt på Gemini-havvindmølleprojektet vil betyde fuld kapacitet for NKT i søkabelsdivisionen langt ind i 2015, siger finansdirektøren.
Foto: Energinet.dk
Foto: Energinet.dk
RITZAU FINANS

NKT forventer at køre med fuld kapacitet på sin søkabelfabrik i Køln i 2014 og et godt stykke ind i 2015, hvis det store Gemini havvindmølleprojekt som ventet udmynter sig i en endelig kabelkontrakt.

"Vi kan så konstatere, at vi inden for søkabler virkelig begynder at se en spirende optimisme. Efter en periode med stilstand er der begyndt at komme væsentligt mere drive i det segment," siger finansdirektør Michael Hedegaard Lyng, der blandt andet henviser til det store Gemeni-projekt, som er undervejs.

I februar 2014 meddelte konsortiet bag det planlagte havvindmølleprojekt, at det havde modtaget de finansielle tilsagn, der er nødvendige for at starte projektet, og NKT Cables har indgået en Preparatory Works Agreement, som er første fase mod en endelig ordre. Den endelige kontrakt ventes indgået inden for de næste måneder, når alle resterende finansielle forhold omkring konsortiet er endeligt på plads.

Aftalen betyder ifølge årsregnskabet, at NKT Cables kan gå i gang med at producere kablet i februar 2014 og er garanteret betaling for løbende realiserede omkostninger i tilfælde af, at den endelige kontrakt ikke underskrives. For NKT Cables ventes den endelige ordre at udgøre en omsætning i niveauet ca. 1,2 mia. kr. i standardmetalpriser og at omfatte levering af mere end 200 km 220 kV højspændingssøkabel. Kablerne skal produceres i Køln, og levering til installation ventes indledt i begyndelsen af næste år.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Med Gemini-projektet vil fabrikkens kapacitet ifølge Michael Hedegaard Lyng være fyldt op i 2014 og mere til.

"Forudsat at hele dette her Gemini-projekt falder helt på plads, hvilket vi forventer, er vi er dækket et godt stykke ind i 2015 (med fuld kapacitet inden for søkabler, red.)," siger han til Ritzau Finans.

Ser man på udbudsaktiviteten for projekter gåden ind i 2014, 2015 og 2016, er der ifølge finansdirektøren også grund til optimisme.

"Det er fuldstændig i tråd med, hvad andre spillere i vindmølleindustrien kommunikerer omkring, at der begynder at komme et væsentlig højere aktivitetsniveau, og at tenderaktiviteten er kraftigt stigende," siger Michael Hedegaard Lyng og fortsætter:

"Højspændingsmarkedet i øvrigt betegnes som et marked, hvor NKT har set stigende konkurrence over et stykke tid, specielt i midtsegmentet af højspænding, mens det er mere tilfredsstillende i den øvre del."

"Og vi har en god gennemsigtighed og en god ordrebog gående ind i 2014 og et stort set udsolgt på kapaciteten. Vi kan godt presse lidt mere ind her og der, men det er mere et spørgsmål om at optimere vores produktionsplanlægning. Så egentlig ligner det meget det billede, der var, da vi sidste år stod og kiggede ind i 2013," konstaterer Michael Hedegaard Lyng.

NKT: Vækst trods svære markedsforhold

NKT-optakt: Fokus på omkostninger i kabeldivision

Italiensk NKT-konkurrent havde et skidt 2013

Amerikansk NKT-konkurrent overrasker positivt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs