Vestas' kæmpemølle får vinger i weekenden

Hvis vejret tillader det, får Vestas' nye havvindmølle sine 80 meter lange vinger på i weekenden.

Vestas er normalt glade for vind, men julens høje vindstyrker har alligevel drillet en del af ingeniørerne hos mølleproducenten.

Op til højtiden blev både tårn, nacelle og vinger til selskabets nye havvindmølle, V164-8.0 MW, fragtet til testcentret i Thy, og mens både tårn og nacelle var installeret allerede inden danskerne for alvor gik om bord i julemaden, har vejret gjort det umuligt at få vingerne på.

Selvom møllen officielt først skal være fuldt opstillet inden udgangen af 1. kvartal 2014, havde Vestas håbet på, at alle møllens store komponenter var installeret allerede inden det nyt år.

Nu håber man i stedet på, at møllens 80 meter lange vinger kan komme på i løbet af weekenden.

Vestas' kæmpemølle ved at blive samlet

"Vi sagde fra starten, at vi regner med at have den fuldt installerede mølle klar i første kvartal. Og det vil vi. Men problemer med vejret betyder, at det (installationen, red.) er blevet forsinket. Lige nu er planen at installere vingerne engang i weekenden. Men selv det afhænger af, at det passer ind i vejrvinduet. Hvis det blæser for meget, kan vi ikke gøre det," siger pressechef Michael Zarin.

"Helt almindeligt"

Han understreger, at forsinkelsen ikke rykker ved tidsplanen. Som ved alle andre vindmølleinstallationer er det helt almindeligt, at vejret kan forsinke opsætningen, fordi for høj vind gør det umuligt at løfte vingerne på.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Desuden er møllen ikke fuldt installeret, "bare" fordi de tre hovedkomponenter bliver sat sammen. Når vingerne er kommet på, vil der fortsat være en række opgaver at udføre - blandt andet i relation til møllens elektroniske komponenter.

"Det at samle tårnet, løfte nacellen på plads og putte vingerne på; det kan man se. Men der er en masse andre ting, der også skal laves inde i møllen. Alt det skrider frem, mere eller mindre, uden nogen stor fanfare," siger Michael Zarin.

"Som det ser ud lige nu, er der et vindue, så det ser ud som om, at vi kan gøre det (installere vingerne, red.), eller kan begynde at gøre det, engang i løbet af weekenden. Men det kan ændre sig," siger Michael Zarin.

"Det er ikke anderledes end med alle mulige andre møller. Det er ret almindeligt."

Den 20. december fik Vestas løftet nacellen til den første V164-mølle på plads. Den første prototype rejses i det nationale testcenter for vindmøller i Østerild i Thy.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Foto: Vestas
Foto: Vestas

Nacellen til V164'eren monteres på test-tårnet i Østerild. Foto: Vestas

Vingerne til Vestas' nye 8 MW-mølle er 80 meter lange - fem meter længere end de længste Siemens-vinger. Vestas-vingerne er fremstillet på Isle of Wright i Storbritannien.

Selskabet har endnu ikke meldt ud, hvor V164'eren skal produceres - hvis den går i serieproduktion.

Vingetransport. Foto: Vestas

Foto: Vestas
Foto: Vestas

Tårntransport. Foto: Vestas

Mød de store havvåben fra Siemens og Vestas

Lindø klar til produktion af Vestas' kæmpemølle

Vestas tester kæmpemølle på Lindø

Partnerskab skal mindske Vestas' risiko med kæmpemølle

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også