Areva og Gamesa i offshore joint-venture

Mølleproducenterne er ved at blive enige om et joint-venture offshore, skriver Reuters. Ifølge Recharge er aftalen på plads og præsenteres mandag.
Offshore-mølle fra Areva. | Foto: AREVA
Offshore-mølle fra Areva. | Foto: AREVA
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

Den store spanske vindmølleproducent Gamesa og det statsejede franske industrikonglomerat Areva er tæt på et joint-venture (JV) for havvindmøller.

"Gamesa og Areva er i fremskredne forhandlinger om et 50 procent JV om at udvikle deres offshore-forretning," siger en kilde ifølge Reuters.

Nyt havmøllepar truer ikke Vestas og Mitsubishi

Minder om Vestas-MHI

Begge selskaber står i dag relativt svagt på markedet for havvindmøller, hvor ledende spillere som Siemens, Repower, Alstom og Vestas dominerer. Trods konkurrenternes forspring mener de to spillere dog, at de ved at slå pjalterne sammen i fremtiden kan udgøre en seriøs trussel.

Gamesas mangeårige placering i verdenstoppen på området for landmøller kombineret med Arevas finansielle muskelstyrke og gode forbindelser til store franske vindudviklere, virker da også umiddelbart som et stærkt makkerpar, der giver mindelser om Vestas' parløb med økonomisk solide Mitsubishi.

Vestas indgår offshore-aftale med Mitsubishi

Store møller i støbeskeen

Areva sagde i november sidste år, at de i begyndelsen af 2014 vil have opsat i alt 126 offshore-møller på hver 5 MW med en samlet kapacitet på 630 megawatt (MW) til havs.

Så langt er Gamesa langt fra. Indtil nu har de kun udviklet en 5 MW prototype-mølle til offshoremarkedet, men i oktober sidste år meldte selskabet ud, at man arbejder på en havmølle på 7-8 MW, og at man vil have en prototype klar i 2017.

Også Areva har en 8 MW-mølle på vej, som er en videreudvikling af 5 MW-platformen. Den franske industrikæmpe indgik sidste år en aftale om netop 8 MW-møllen med kinesiske China General Nuclear Power Corporation (CGN).

Akraft-kinesere skal hjælpe Arevas kæmpemølle

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Giver ingen mening alene

Selskaberne har ikke selv ønsket at kommentere forlydenderne om et forestående joint-venture til Reuters, men en kilde, der ikke ønsker at få sit navn frem, siger til nyhedsbureauet, at et JV giver god mening for begge selskaber.

"Når man tænker på omkostningerne, giver det ikke længere mening at fortsætte alene," siger kilden med henvisning til, at der er store risici forbundet ved at udvikle havvindmøller, der ikke er profitable uden støtteordninger.

Ifølge branchemediet Recharge skulle JV'et allerede være på plads og klar til præsentation mandag. Mediet citerer ingen navngivne kilder, men Gamesa har tidligere fortalt, at strategiske alliancer er vejen frem for selskabet.

"Vestas kommer ikke til at overhale Siemens"

Kæmpe selskaber

Vestas' tidligere offshorechef, Anders Søe-Jensen, der nu arbejder for franske Alstom, har tidligere peget på, at offshorebranchen formentlig kun vil have plads til 3-4 producenter markedets størrelse taget i betragtning. Det samme har DONG's vindchef Samuel Leupold sagt.

Tilbage i november 2013 offentliggjorde Areva, at selskabet sammen med et konsortium har budt ind på Frankrigs seneste udbudsrunde for havvind. Selskabet er især aktive inden for atomkraft og har omkring 50.000 ansatte på tværs af sine forretningsområder.

"Offshore bliver big boys-game"

Japansk regering bag Vestas-MHI aftale

Siemens' vindchef: Mitsubishi og Samsung modner industrien

Arevas nye offshorekæmpe i fransk udbud

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også