EnergiWatch

Vestas åd 11 mio. kr. gæld hver dag

Den danske vindmøllekoncern har forbedret sin gældssituation væsentlig det seneste år.

Vestas' hovedkvarter i Aarhus | Foto: Vestas

Det vakte opsigt, da vindmølleselskabet Vestas godt midtvejs i 2012 måtte meddele, at man ikke var i stand til at leve op til sine aftaler med bankerne.

Det lykkedes dog parterne i slutningen af 2012 at nå frem til en for Vestas mere tålelig aftale, og siden dengang er gælden kun blevet mindre.

Af regnskabet for tredje kvartal fremgår det, at Vestas i det forgangne år har høvlet 4,2 mia. kr. af den rentebærende gæld svarende til 43 pct.

Det svarer til, at selskabet hver eneste dag det seneste år har betalt gæld for omtrent 11 mio. kr., så man ved udgangen af det forgangne kvartal har noteret en rentebærende gæld på 5,4 mia. kr.

Vestas går efter fyringsstop

Vestas-optur åbner for bonus

Stærke pengestrømme

Forklaringen skal ikke mindst findes i de stærkt forbedrede pengestrømme, der på grund af selskabets regnskabsteknik er det bedste udtryk for, hvor mange penge selskabet får i kassen. Alene over det seneste år er det forbedret med 4,5 mia. kr.

I Vestas lægger man ikke skjul på, at det har været et stort indsatsområde at få nedbragt afhængigheden af bankerne, og den kamp fortsætter trods det noget lavere gældspres.

"Ambitionen er at reducere gælden mest muligt, og som du kan se, har vi reduceret gælden med 560 mio. euro i forhold til samme periode sidste år. Det, synes jeg, er en meget stærk forbedring," siger Vestas' finansdirektør Marika Fredriksson til Ritzau Finans.

Vestas: 200 ansatte skal fyres de næste to måneder 

Gældsproblematikken

Også i analytikerkredse har man bemærket den store forbedring af gældsposten. Det er blandt andet med til at reducere - hvis ikke helt fjerne - risikoen for en aktieudvandende emission, der ellers kunne være et nødvendigt træk for at styrke kapitalsituationen.

"Gældsproblematikken er helt lukket i Vestas. Det er absolut et acceptabelt niveau for en industrivirksomhed," siger Michael Friis Jørgensen, senioranalytiker i Alm. Brand, til epn.dk.

Vestas opjusterer 2013-forventninger 

Bør Vestas være gældfri?

Han mener dog ikke, at man helt kan udelukke en emission i Vestas. Det er nemlig tænkeligt, at Vestas kunne have stor gavn af at være gældfri for at udvise mere soliditet og dermed stå bedre i kampen for at sælge vindmøller.

"Spørgsmålet er, om man i en virksomhed som Vestas, der arbejder med en tidshorisont på 20 år på møllerne, overhovedet kan have gæld. Bør man i stedet sørge for at have en kasse med penge," spørger Michael Friis Jørgensen og uddyber:

"Hvor meget sikkerhed vil ledelsen lægge ind for at kunne fremvise det over for kunderne. De opererer mod store konglomerater med stærke balancer, hvordan kan man modsvare det? Det kan man ved at vise, at man er stærk, også selvom man ikke har en storebror i ryggen.

Derfor kan jeg ikke helt udelukke en styrkelse af kapitalsituationen, men der bliver mindre og mindre brug for den," siger Michael Friis Jørgensen.

Vestas-aktien er onsdag steget med 16 pct. til en kurs omkring 169 efter fem timers handel.

Mere fra EnergiWatch

Nature Energy-topchef spår massiv vækst efter ejerskifte

Med oliegiganten Shell som ny ejer er danske Nature Energy klar til at forsvare sin position som markedsleder, når det globale potentiale om tusind og atter tusindvis af biogasanlæg skal indfries, siger adm. direktør, Ole Hvelplund.

Topchef vil tilføje nye forretningsben til OK

Andelsejede OK har en stribe datterselskaber, der går udover den traditionelle brændstofforretning, som har været kernen i selskabet gennem mere end 100 år. Ny direktør fortæller, at selskabet ser på at tilføje nye forretningsben.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs