Udvikler: Ingen møller valgt til Dogger Bank

Det er langtfra sikkert, at Mitsubishi eller Vestas skal levere møller til nye kolossale britiske havvindmølleparker, siger konsortium og Statkraft.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

Det står stadig hen i det uvisse, hvem der skal levere vindmøller til det kommende offshore-projekt Dogger Banke i den britiske del af Nordsøen.

Det bekræfter Forewind-konsortiet, der står for at udvikle Dogger Banke-vindprojektet på mere end 9.000 megawatt (MW) i løbet af de kommende år.

"Historien dukkede op på Recharge (branchesite for vedvarende energi, red.) for omkring et år siden og er opstået igen nu. På nuværende tidspunkt er det ikke besluttet, hvilke mølleproducenter der skal levere til Dogger Banke. Det er endnu ikke besluttet, hvem de ledende operatører, som skal bygge og operere vindparkerne, bliver, og valg af vindmøller træffes af dem," skriver Forewind til EnergiWatch.

Forewind ejes af RWE, SSE, Statkraft og Statoil.

Statkraft afviser også

"Der foregår en løbende proces, som skal afgøre, hvilke operatører der skal udvikle Dogger Banke-projekterne. Men det er besluttet, at operatørerne findes blandt Forewind-ejerne og ikke andre steder fra," skriver Forewind, der forklarer, at teknologien udvikler sig hastigt, og at møller på mellem 4 og 10 MW vil være til rådighed til projekterne.

"Antallet af møller kunne være så lavt som 120 (hvis der vælges 10 MW-maskiner) eller op til 300 (hvis der vælges 4 MW-møller). Men det er op til operatørerne at træffe den endelige beslutning om størrelse og fabrikant."

I norske Statkraft afviser teknologichef Klaus Udesen også, at der skulle være lavet en aftale med japanerne.

”Jeg kender ikke noget til en aftale om Mitsubishi-møller på Dogger Banke. Det eneste jeg ved er, at de har købt sig ind i Vestas. På nuværende tidspunkt kan man ikke sige noget om, hvem der skal være leverandør,” siger han til EnergiWatch.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Gammel historie

Japanske Mitsubishi Heavy Industries, der fredag lancerede et joint venture på netop offshore-området sammen med danske Vestas, erklærede ellers i februar i branchemagasinet Recharge, at selskabet skulle levere 700 møller på omkring 5.000 megawatt til Dogger Bank.

Det blev dog kort efter dementeret af Forewind, da møllerne på det tidspunkt ikke var i nærheden af at være valgt, og det er altså stadig status i dag.

Avis: Vestas kan stjæle enorm Mitsubishi-ordre

Vestas afslutter bedste måned i to år med ordre

Analytiker: Vestas-aftale hjælper ikke "juniormølle"

Vestas' nye offshorechef: Dét er min opgave

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også