Avis: Vestas kan stjæle enorm Mitsubishi-ordre

Det nye samarbejde med Mitsubishi betyder, at Vestas formentlig overtager leverancen af møller til britisk megaprojekt, mener analytiker.
Foto: Vestas
Foto: Vestas

Sidste uge indgik Vestas den længe ventede joint venture-aftale med japanske Mitsubishi. Baggrunden er, at selskabet ønsker at stå stærkere finansielt, når det gælder om at hive ordrer på havvindemølle-markedet i land - og allerede nu kan det vise sig, at en enorm møllebestilling er på vej i ordrebogen.

Analytiker: Vestas-aftale hjælper ikke "juniormølle" 

Børsen skriver i dag, at Vestas' kommende V164 8MW-mølle - som er grundstenen i det dansk-japanske samarbejde - kan ende med at blive valgt til det britiske Dogger Banke-havvindmølleprojekt på 5 GW i 2017. Ordren på 100 mia. kr. ligger nemlig allerede hos Mitsubishi, som ellers skulle levere sin 7MW Sea Angel-mølle, men det kan meget vel vise sig at blive Vestas' V164'er i stedet:

"Alt andet vil være horribelt. Hvis Mitsubishi fortsætter med deres egen havvindmølle parallelt med det nye samarbejde med Vestas, giver det ingen mening. Kan de to selskaber indlede med denne aftale, bliver det en sprudlende start," udtaler analytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, til avisen.

Konsortium afviser aftale

Bestillingen er dog ikke garanteret ifølge Forewind-konsortiet, der står for at udvikle Dogger Bank.

"Fra Forewinds perspektiv er møllerne ikke i nærheden af at være valgt. I sidste ende er vi udviklerne, og det bliver operatører, der træffer det endelige valg," sagde en talsmand fra Forewind til Recharge kort efter Mitsubishis udmelding i februar. Han understregede, at der ikke er truffet nogen aftaler om mølleleverancer.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Vestas' nye offshorechef: Dét er min opgave

Vestas tester kæmpemølle på Lindø

"Vestas kommer ikke til at overhale Siemens"

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ge Renewable Energy

Ørsted eneste byder i havvindudbud