Ikea vil sælge solpaneler

Den store svenske møbelkæde vil inden for 10 måneder begynde at sælge solcellepaneler til sine britiske kunder. Udrulingen kan være på vej i flere lande.
Solpaneler er inden længe på hylderne i britiske IKEA-butikker. | Foto: REC
Solpaneler er inden længe på hylderne i britiske IKEA-butikker. | Foto: REC
AF THOMAS BO CHRISTENSEN OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

Reolsystemer, lamper, sofaer, køkkenudstyr - ja sågår svenske kødboller.

Den gigantiske møbelkæde Ikea sælger det meste til hjemmet, men foreløbig har svenskerne holdt sig fra energiprodukter. Det er dog snart slut, eftersom Ikea inden for ti måneder vil begynde at sælge solcellepaneler i sine 17 britiske varehuse.

Ikea har kørt et testprojekt sin forretning i byen Lakeside, og det er gået så godt, at selskabet nu vil sælge til hele Storbritannien - og måske også til andre lande.

"Vi vil evaluere succes i Storbritannien, inden vi vil beslutte, om det skal rulles ud i andre lande," siger en talsmand fra Ikea til ABC News, som også skriver, at Ikea vil sælge en "basis-pakke" med et solpanel på 3,36 kilowatt til 5.700 pund - ca. 51.000 kr.

Investeringen vil ifølge Ikea være tjent ind igen i løbet om syv år.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Ikke samle selv

Salget af solpanelerne vil dog være en stor konceptændring for Ikea. For hvor det er op til kunderne selv at samle de ting, de som de køber i den svenske møbelkæde, så vil det ikke være tilfældet med solpaneler.

"Du kan samle dit eget køkken, men vi foreslår ikke, at folk selv skal installere deres solcellepaneler på deres tag," udtaler Steve Howard, chef for bæredygtighed i Krea, til Wall Street Journal.

Installationen vil ske ved hjælp af rådgiver fra det kinesiske solcellefirma Hanergy, som også producerer solcellepanelerne.

Ingen konkrete planer i Danmark

Den danske gren af møbelgiganten oplyser til EnergiWatch, at paneler i danske IKEA-butikker ikke er lige på trapperne.

"IKEA England er pilotland i forhold til dette nye produkt. Vi ikke for nuværende har planer om, at igangsætte noget lignende i Danmark, men at vi følger udviklingen med interesse," skriver presseansvarlig Lena Gaarde i en mail.

IKEA har i forvejen investeret vindmøller og har oprettet en grøn investeringsfond på 500 mio. svenske kr. - Ikea Green Tech - der bl.a. har sendt penge mod solcelleprojekter.

IKEA køber irsk vindmøllepark

Solkraft blæser vindmøller af banen

Kina sænker skatten på sol

Ny solcelleformand: Eventyr blev til frustration

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ingrid Riis /reel

Vindmølleudbygningen går i minus i 2023

For abonnenter